Тайландският туризъм направи скромна първа стъпка към възстановяването си от коронавирусната пандемия, посрещайки 39 туристи от Шанхай. Те са първите чуждестранни гости на страната, откакто преди близо седем месеца тя затвори границите си, информира Асошиейтед прес.

Посетителите от Китай, които пристигнаха на банкокското летище "Суварнабхуми", са първите, получили "специална туристическа виза" - програма на тайландските власти за постепенно възстановяване на сектора.

Миналата година Тайланд посрещна близо 40 милиона чуждестранни гости и според някои оценки туризмът осигурява над 10 процента от брутния вътрешен продукт, припомня АП.

Китай бе естественият избор за рестартирането на туризма, отбелязва агенцията. Тайланд бе сред водещите чуждестранни дестинации за китайските туристи през 2019 година, когато те бяха най-големият брой посетители в кралството. Китай освен това до голяма степен успя да овладее коронавируса, в рязък контраст с повечето други страни по света.

От юни Тайланд отчита малък брой местни случаи, а няколкото огнища в Китай бяха потушени бързо след решителните действия на властите за тестване на цели градове и карантиниране на застрашени от заразяване общности, допълва АП.

Новите гости на Тайланд все пак не могат свободно да обикалят из страната.

Според правителствената програма посетителите от чужбина, които се ангажират да останат в кралството поне 30 дни, получават 90-дневна виза, която може да бъде подновявана два пъти. След пристигането си те трябва да останат под карантина в одобрени от властите хотел или болница за 14 дни и да докажат, че са си уредили дългосрочно настаняване. Трябва да имат специална застраховка, да си направят тест за коронавирус преди отпътуването и да изтеглят официалното приложение за проследяване, което да ползват по време на престоя си.

На летище "Суварнабхуми" е готова системата за тестване, която дава резултати за заразяване с коронавирус за 90 минути. Пристигащите преминават и през три термокамери.

По-късно този месец се очакват поне още два полета от Китай. Министерството на туризма на Тайланд се надява на около 400 чуждестранни туристи в началото на ноември. В бъдеще може да бъдат пуснати полети и до други тайландски дестинации като остров Пукет.