Отрицателното салдо на САЩ в търговията с Китай се е увеличило през първите 10 месеца на годината с 14,3 процента до 258,7 милиарда долара, според данни на китайските митници, цитирани от световните агенции.

Стокообменът между Китай и САЩ през първите 10 месеца на текущата година е нараснал с 12,02 на сто до 526,14 милиарда долара. Китайският износ за САЩ се е увеличил с 13,3 на сто до 392,14 милиарда долара, а вносът на американски стоки - с 8,5 на сто до 133,99 милиарда долара.

Само за октомври положителното салдо на Китай в търговията със САЩ е било 31,78 милиарда долара, което е спад с 2,3 на сто спрямо септември.

Общо китайският износ е нараснал с 15,6 процента през октомври спрямо същия месец на миналата година, а вносът се е увеличил с 21,4 процента.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха през октомври износът на Китай да нарасне с 11 на сто. Освен това те прогнозираха търговският излишък на Китай да нарасне до 35 милиарда долара през октомври спрямо 31,69 милиарда долара.

Икономисти от Ай Ен Джи (ING), анкетирани от Асошиейтед прес, посочиха че китайските износители са се активизирали в опит да изпреварят повишението на митата, планирано за януари. Освен това според тях срещата между президента на Китай Си Цзинпин и държавния глава на САЩ Доналд Тръмп този месец в Аржентина едва ли ще донесе положителни резултати.

Правителствата на двете най-големи икономики в света вдигнаха митата на стоки за милиарди долари в търговския конфликт, предизвикан от критиките на САЩ срещу политиката на Китай в областта на технологиите, отбелязва АП.