Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се влошиха рязко през юни за пръв път от четири месеца насам в резултат на подновената ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

В същото време се влоши и оценката за текущата икономическа ситуация в еврозоната, след като през май тя се подобри за пръв път от девет месеца насам.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред близо 1000 инвеститори в еврозоната (906 инвеститори, от които 247 са институционални инвеститори), проведено в началото на месеца, се понижи силно -3,3 пункта от 5,3 пункта през май, при очаквания за доста по-сдържано понижение до 2,5 пункта. Това представлява първо влошаване на инвеститорското доверие след три поредни месеца на растеж, като индексът отново добили февруарското дъно от -3,7 пункта (най-ниско ниво от ноември 2014 година).

"Подновената ескалация на търговските търкания между САЩ и Китай оказва съществено негативно влияние върху икономическите нагласи и върху икономиката на еврозоната", отбеляза управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се понижи до 6,0 пункта от 11,0 пункта през месец май и след като през април достигна дъно от 3,8 пункта (най-ниско ниво от февруари 2015-а година насам).

Индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се влоши през юни още по-рязко до -12,3 пункта от -0,3 пункта месец по-рано, отбелязвайки най-ниско ниво от февруари насам, когато тази компонента на Sentix индекса се понижи до -17,3 пункта.

Компанията за пазарни изследвания Sentix отбеляза: "Веднага след като през май бяха публикувани надеждните данни за икономическите нагласи, президентът на САЩ даде ясен повод за грешка в оценките на инвеститорите. След като американското правителство забрани на американските компании да работят с китайския телекомуникационен доставчик "Хуавей" (Huawei), стана ясно, че "студената" търговска война заплашва да стане "гореща". Това развитие накара инвеститорите да се откажат от техните надежди и доведе до значителни понижения на икономическите индекси във всички региони на света".

В Германия ситуацията изглежда още по-сериозна, тъй като общият Sentix индекс се понижи рязко от 7,9 пункта през май до -0,7 пункта през юни, оказвайки се на негативна територия за пръв път от март 2010-а година. Според компанията за пазарни изследвания това прави доста вероятна опасността от рецесия във водещата европейска икономика.

Индексът, измерващ бъдещите нагласи в Германия, се влоши за пръв път от пет месеца насам от -2,0 пункта през май до -14,0 пункта през юни (най-ниско ниво от февруари насам), докато индексът на текущото икономическо представяне се понижи до 13,5 пункта от 18,3 пункта.

Негативно влияние върху германската експортно-ориентиран икономика оказват както търговските спорове в световен план, така и засилващият се разговор в страната за необходимостта от повече политики в посока на опазване на климата.

"Ключовата индустрия на страната - автомобилната индустрия, все още е в своя собствена производствена криза. В тази среда неспособността на управляваща коалиция да действа не допринася за стабилизация на автомобилния сектор", отбеляза управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер.