Засилването на търговските спорове е сред ключовите заплахи за световния растеж, предупреди Международният валутен фонд (МВФ) в доклада си за перспективите пред световната икономика, предаде ТАСС.

Ескалацията на търговското напрежение и потенциалното отстъпление от многостранната, основаваща се на правила търговска система, са ключови заплахи за прогнозите за световната икономика. От април 2018 г. протекционистката реторика все по-често преминава в действия, като САЩ налагат мита на различни вносни стоки, включително на внос за 200 млрд. д. от Китай. Търговските им партньори пък предприемат ответни и други защитни мерки, се посочва в доклада.

Според МВФ засилването на търговското напрежение и свързаното с него увеличаване на политическата несигурност могат да засегнат бизнес доверието и пазарните настроения, да провокират нестабилност на финансовия пазар, както и да забавят инвестициите и търговията.

Поредният кръг от търговския конфликт между Китай и САЩ започна на 24 септември, когато в сила влязоха 10-процентови американски мита върху китайски внос за 200 млрд. долара. Президентът Доналд Тръмп заплаши, ако Пекин обяви ответни мерки, Вашингтон да разшири митата до внос за още 267 млрд. долара.

В нова симулация, целяща да покаже рисковете от търговския конфликт за световната икономика, МВФ е проследил последиците от евентуална тотална търговска война между двете водещи световни икономики, съчетана с митата върху автомобилния сектор, с които Вашингтон заплаши, както и с ответни мерки на търговските партньори, допълва Ройтерс.

Моделът включва и последиците от спада на бизнес доверието, който ще намали инвестициите и ще доведе до затягане на финансовите условия.

При този сценарий световният брутен вътрешен продукт (БВП) ще намалее с над 0,8 на сто през 2020 година, а в дългосрочен план ще остане с приблизително 0,4 на сто по-нисък спрямо нивата, които би имал без тези фактори. Това ще донесе значителни загуби за световната икономика, особено заради влиянието върху доверието и финансовите условия, предупреждават експертите на Фонда.

Последиците за САЩ и Китай ще бъдат особено тежки. През 2019 г. БВП на САЩ ще загуби над 0,9 на сто, а на Китай - 1,6 на сто.

Симулацията предполага, че Тръмп ще наложи мита върху китайския внос на стоки за 267 млрд. долара, който все още не е обект на наказателни мита, а Пекин ще даде съответния отговор. Предполага се също, че Вашингтон ще въведе мита от 25 на сто върху вноса на автомобили и автомобилни части.

Заместване на поскъпналия внос с вътрешно производство може донякъде да коригира това развитие, показва симулацията. В дългосрочен план БВП на САЩ все пак ще бъде с 1 на сто под базовата линия, която би достигнал без тези мита. БВП на Китай ще бъде с 0,5 на сто под базовата линия, прогнозира МВФ