Световните цени на храните са достигнали най-високото си равнище от юли 2011 година, съобщи Организацията на ООН за прехрана и земеделие - ФАО (FAO), цитирана от Асошиейтед прес.

Поскъпването отчасти отразява по-малката реколта от пшеница, събрана от големите износители, както и по-високите цени на палмовото масло.

Хранителната кошница, отчитана от организацията, е повишила стойността си с 3 процента през октомври, поскъпвайки за трети пореден месец.

По-малката реколта на големи износители като Канада, Русия и САЩ е допринесла за скок в цените на пшеницата с 5 процента.

Същевременно индексът за растителните масла е скочил с 9,6 процента, което е най-голямото отчитано досега повишение. Недостигът на работници мигранти в Малайзия е фактор за тази тенденция, отбелязва ФАО.

Италия, голям износител и потребител на паста, се страхува, че цените на едро може да се повишат за празниците в края на годината. Италия внася 40 процента от необходимата й за производството на паста твърда пшеница, основно от Канада.

Индексът за зърнените храни на ФАО се е повишил с 3,2 процента от септември до октомври.

Сред факторите за поскъпването на храните се посочват също така по-високите цени на енергията и доставките.