Цените на хранителните стоки и енергията, които скочиха допълнително заради войната в Украйна, могат да останат високи няколко години, най-вероятно до края на 2024 година, прогнозира Световната банка в доклад, публикуван днес и цитиран от Франс прес.

Войната в Украйна е нанесла сериозен удар върху пазарите на основни стоки и е променила структурата на търговския обмен, на производството и потреблението в света, отбелязва институцията в доклада.

Авторите прогнозират, че цените ще се задържат на исторически високи равнища до края на 2024 година.

Повишението на цените на енергията през последните две години е било най-голямото от петролната криза от 1973 година, подчетрават те.

Покачването на цените на основни хранителни стоки (на някои от които водещи производители са Русия и Украйна) и на торове, чието производството зависи от природния газ, никога не е било толкова силно от 2008 година, коментира Световната банка.

Като цяло става дума за най-големия удар върху основните продукти, с който сме се сблъсквали от 70-те години на миналия век, добавя институцията.

Този удар е още по-тежък заради засилването на ограниченията за търговия с хранителни стоки, горива и торове, заяви Индермит Джил, вицепрезидент на Световната банка за справедлив растеж, финанси и институции, добавяйки, че това ще породи страхове от "призрака на стагфлацията".

Световната банка очаква, че цената на електроенергията ще скочи с над 50 на сто тази година, преди да се понижи през 2023 и 2024 година.

Що се отнася до неенергийните стоки като селскостопански стоки и метали, то те вероятно ще поскъпнат с близо 20 на сто през 2022 година, преди цените им също да се понижат през последващите години.

Очаква се обаче цените на суровините да останат значително по-високи от средното за последните пет години равнище, а в случай на по-продължителна война и нови санкции срещу Русия, те могат да се повишат допълнително и да покажат по-големи колебания спрямо сегашните прогнози, предупреждава банката.

Тези увеличения на цените имат значителна човешка и икономическа цена и носят опасност да спрат напредъка, постигнат в борбата с бедността, според Световната банка.