Китай обяви контрамита за внос на американски стоки на стойност 75 милиарда долара като поредна ескалация на продължителната търговска война между двете най-големи световни икономики, предават Ройтерс и БТА. Ще бъдат възобновени и митата върху американските автомобили.

Китайският държавен съвет заяви, че налага тарифи от 5% до 10% за стоки на стойност 75 милиарда щатски долара на два пъти, в сила от 1 септември и 15 декември.

Също така ще бъде наложено 25% мито за автомобили в САЩ и 5% за авточасти и компоненти, които ще влязат в сила на 15 декември. Китай беше спрял тези тарифи през април.

Тарифите идват в отговор, след като президентът Доналд Тръмп по-рано този месец изненадващо сложи край на прекратяването на огъня в търговската война между двете страни, като заплаши да наложи 10% тарифи за още 300 милиарда долара китайски стоки. Някои от тези мита бяха отложени до декември, за да се избегне каквото и да било въздействие върху ваканционния сезон, а някои артикули бяха премахнати от списъка.

"В отговор на мерките на САЩ, Китай беше принуден да предприеме мерки за противодействие", се казва в съобщението на Съвета в петък.

"Китайската страна се надява САЩ да продължат да следват консенсуса на срещата в Осака, да се върнат към правилния път на консултации, да разрешат различията и да работят усилено с Китай за прекратяване на икономическите и търговски търкания", добави тя.

Двете страни трябва да проведат търговски преговори в началото на следващия месец във Вашингтон, след дискусиите си в Шанхай през юли.

Търговската битка между двете най-големи икономики в света се проточи повече от година и половина.

Китайските покупки на американски селскостопански продукти остават голям преломен момент в търговския конфликт, относно който Тръмп заяви, че Китай не е спазил обещанието си да направи поръчки в големи количества.

Съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро заяви, че САЩ и Китай трябва да решат редица разногласия, преди да успеят да постигнат сделка. Тези проблеми включват кибер прониквания в американските бизнес мрежи, принудителен трансфер на технологии, кражба на интелектуална собственост и манипулиране на валута, каза той.

В поредица от емоционални туитове Тръмп не намекна какъв ще бъде отговорът му към Пекин. Той "нареди" на американските компании да променят своите производствени стратегии, но не каза как ще наложи това си искане.

"Ще отговоря на китайските мита днес следобед", каза Тръмп.

"Огромните суми пари, направени и откраднати от Китай от САЩ, година след година, в продължение на десетилетия, ще трябва и трябва да СПРАТ", добави той.

"На нашите страхотни американски компании се нарежда незабавно да започнат да търсят алтернатива на Китай, включително да върнете вашите компании У ДОМА и да произвеждате вашите продукти в САЩ."