Стартира подписка за провеждането на референдум "за" или "против" въвеждането на еврото у нас. Идеята е да бъде сформиран инициативен комитет, който да даде легитимност на подписката. За целта на 5 ноември от 13.00 часа в Националния студентски дом ще бъдат писмено поканени да присъстват представители на всички парламентарни партии, всички будни граждани, както и президентът Румен Радев, стана ясно на пресконференция в БТА. За да се състои референдумът, трябва да бъдат събрани 400 000 подписа за три месеца, съобщи пред медиите Росен Миленов, представил се като граждански активист. Това е изискуемата граница, която задължава Народното събрание задължително да приеме решението от референдума.

По закона за допитването до гражданите, ако подписката е под тази бройка, но съдържа не по-малко от 200 000 събрани подписа, то тогава парламентът е длъжен да разгледа въпроса, но може и да го отхвърли с гласуване.

"Влизането в еврозоната означава да сложим кръст на всичко онова, което сме работили толкова дълго време и Министерството на финансите да изтегли от наше име дълг, който трябва да връща следващото поколение", заяви икономистът доц. Григор Сарийски, информира БТА.

Експертът заяви, че не може толкова съдбоносно решение, като приемането на еврото, да се поверява в ръцете на 240 човека, които дори не могат да си изберат председател. "В демократичното общество решава народът и именно затова искаме народът да каже с този референдум дали иска и кога иска България да се присъедини в еврозоната", каза Сарийски.

Според него работещата икономика е разковничето за добрите доходи, а не влизането в еврозоната. "В момента, в който влезем в еврозоната, единственото, което ще се случи, е, че ние ще трябва да плащаме членския внос в т.нар. "клуб на богатите". Това се случва с всяка страна, която не е готова за влизане в еврозоната, като Словакия, например", предупреди икономистът.

Сарийски уточни, че допитването до народа цели да се произнесе дали да бъде отложено въвеждането на еврото у нас, а не "за" или "против" въвеждането му изобщо.

Противниците на идеята припомнят, че според закона не може да се провежда референдум на тема, която засяга финансовата система на страната, като бюджет, данъци, осигуровки, както и такава, която засяга международни договори, които сме ратифицирали. България е поела ангажимента за влизане в еврозоната още с членството си в ЕС.

Сред парламентарните сили единствено "Възраждане" подкрепят идеята да не се въвежда еврото и анонсират също референдум, който нееднократно се заканиха да проведат.