"Когато става дума за пари, паниката никога няма да е излишна. Решението е едно, но то може да бъде променено, ако в хода на преговорите страната ни бъде притисната. В чакалнята на еврозоната - по смисъла на документите, които се цитират във въпросната поправка на закона, българският лев може да се отклонява до 15% от т.нар. "централен курс". Всяка една страна по споразумението има право да поиска промяна на този централизиран курс. По време на престоя в чакалнята може да бъде поискана промяна. Така хем вълкът ще е сит, хем агнето цяло".

Това обясни пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН, един от авторите на годишните икономически доклади на Академията. Коментарът му е по повод приетия в спешен порядък законопроект, с който да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на валутно-обменния механизъм (ERM II). Вносителите - депутати от ГЕРБ и правителството побързаха да разсеят страховете, че фиксираният курс на еврото към лева може да се промени в периода на престой в т. нар. чакалня на еврозоната.

Народното събрание е гарант, че няма да се допуска промяна на курса, каза пред БНР вносителят - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Елитът - основният печеливш

Доц. Сарийски смята, че при евентуална промяна на курса почти няма да има плюсове, включително няма да има и кой знае какъв позитивен ефект за износа, каквито мнения бяха изразени:

"Основният губещ ще бъде населението. Евентуална обезценка на лева означава само едно - внос на инфлацията, тоест, вносните стоки ще поскъпнат. И ако не се променят заплатите със същия темп, с който се променят цените на стоките, покупателната стойност ще намалее... Основните печеливши ще са хората от елита, защото това означава по-голямо задълбочаване на интеграцията, повече пари, кариерно израстване, сваляне от отговорност... Влизането в еврозоната означава - за всяка неприятност, която ще сполети българската икономика, ще можем да се оправдаваме с това, че сме в еврозоната и нямаме право на независима монетарна политика".

Еврозоната - място за авторитарни решения

"Когато вкарате лева във валутен борд, това е все едно да го затворите в клетка, колкото да не хапе. Но когато го вкарате в еврозоната, това означава да го убиете, да го одерете и да направите кожата му на тъпан. Оттам връщане няма... еврозоната е място, на което се взимат авторитарни решения, които далеч не са изгодни за всички страни, които са нейни членки... еврозоната е не съвсем дисциплинирана структура, правилата там се изкривяват, но не за всички играчи", коментира доц. Сарийски.

По думите му негативите в еврозоната се споделят както между онези, които получават облагите, така и с онези, които не получават никакви облаги.

"Проблем е, че не знаем в каква посока ще се развие еврозоната. Сега се говори за зелени политики и когато ЕЦБ започне да налага това нещо посредством финансови механизми, това означава оскъпяване на производството. Едно е да се оскъпи, когато ти си 120% европеец, каквато е Германия, друго е да си 50% от средноевропейското".

Еврозоната като подвижни пясъци

Цената на членството на България в еврозоната е на тъмно, според доц. Сарийски:

"Еврозоната е като подвижни пясъци, не знаем каква ще е ситуацията утре. На фона на задаващата се криза и на фона на това, че еврозоната е незавършена конструкция с липсваща основа, рисковете за препострояване на всяка икономика са много повече от позитивите".