Стара Загора е отличена в две категории в класацията на fDi Intelligence, издание на Financial Times, за "Европейски градове и региони на бъдещето 2023 година", съобщиха от общината.

В категорията за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа, които прилагат стратегии за насърчаване на чуждестранните инвестиции, Стара Загора е единственият български в класацията. Тя заема 6-о място от общо 9. Сред включените в категорията са градове от Германия, Швейцария, Австрия, Ирландия.

Снимка: Община Стара Загора

Едно от челните места на европейските региони с население по-малко от 1,5 милиона жители, в категория Разходна ефективност също е за Стара Загора. Тя е трета, поставяйки я преди Бургас и Пловдив, следвани от Варна, София - област, Каунас (Литва) и София-град.

Класирането се базира на постигнатите от област Стара Загора резултати, като информацията подадена към организатора на проучването e от отдел "Инвестиции" към Община Стара Загора - Invest Stara Zagora.

В началото на годината - на 9 януари, кметът на града Живко Тодоров каза, че предстоящите реформи са свързани с това бившето летище край Стара Загора да стане голяма индустриална зона с всички необходими комуникации. Това ще позволи към този терен интереси да проявят големи инвеститори, които да разкрият нови работни места, отбеляза кметът.

Очакванията са да се реализира проектът за изграждане на четирилентов път, който да свързва Стара Загора с автомагистрала "Тракия". Предвижда се и изграждане на кръгово кръстовище пред летището, така че да позволява движение на тирове. Ако стане факт и тунелът под Шипка, Стара Загора ще има много добра перспектива за създаване и на логистични центрове. Бъдещето на Стара Загора е като индустриален град", категоричен е кметът Живко Тодоров, цкитиран в съобщение на общинската администрация.