Срещата на върха на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), която ще започне по-късно днес, е малко вероятно да доведе до конкретни резултати предвид забавянето на икономиката и на петте страни членки, пише индийското издание "Принт", цитирано от БТА.

Дневният ред за двудневния форум тази година е доста обхватен с теми, сред които са климатичните промени и борбата с тероризма. Предвид липсата на конкретни въпроси като търговията и инвестициите обаче срещата може да се окаже поредното фиаско, както и през предходните няколко години, отбелязва изданието.

В момента и петте членки на групата се борят с вяла икономика, намаляване на износа и растеж на безработицата на фона на вътрешния натиск на популистки лидери за стимулиране на растежа.

Две от най-големите икономики в групата - Индия и Китай - се борят със свиването на износа.

Русия също отчита намаляване с 4,8 на сто на експорта през първите девет месеца на календарната година.

Предвид икономическата стагнация Бразилия обмисля отпускане на широкообхватен пакет от икономически мерки за съживяване на частния сектор.

Прогнозата за икономическия растеж на РЮА пък бе понижена от Международния валутен фонд (МВФ) от 1,2 на сто, очаквани през април, до 0,7 на сто.

Всяка от тези страни трябва да отговори на вътрешни икономически предизвикателства, които не може да игнорира, отбелязва Амарендра Катуа, бивш секретар в министерството на външните работи.

Срещата на върха на БРИКС, която е 11-ата поред, се провежда, малко след като Индия излезе от "мега пакта" за свободна търговия Регионално всеобхватно икономическо партньорство или РВИП (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP), опасявайки се пазарът й да не бъде залят от китайски стоки.

В резултат се очаква неминуемото напрежение между Индия и и Китай, особено за търговията и инвестициите, да повлияе на срещата на лидерите на БРИКС, посочват източници.

Групата БРИКС няма да може да обсъжда търговията особено подробно след решението на Индия да каже "не" на РВИП. Освен това новото правителство на Бразилия не е много ентусиазирано за БРИКС, отбелязва Пинак Чакраварти, бивш държавен секретар за икономическите отношения на Индия.