В бюджета на НЗОК сме заложили най-голямо увеличение на средствата за извънболничната помощ, каза заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски по време на откриването на Втората национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания, която се провежда в столичен хотел.

Доц. Околийски е и председател на Надзорния съвет на НЗОК. На днешно заседание надзорниците ще обсъдят заложените средства, предава БТА. Повишените средства биха стимулирали извършването на профилактични прегледи, тъй като сега едва 35 на сто от хората правят годишните си профилактични прегледи, посочи още той.

Правят се стъпки за повишаване на обхвата с ваксини на населението, вероятно ще се обсъди и включването на ваксината срещу рак на маточната шийка в задължителния имунизационен календар, така че да са защитени момичетата, а в бъдеще и момчетата от развитие на различни онкологични заболявания, допълни доц. Околийски. Ваксинацията е едно от най-големите постижения в съвременната медицина и изследователска дейност, спасяваща живота, добави той. По думите му е необходимо да се разяснява на хората каква е важността на спазване на имунизационния календар и да се обръща внимание на иновативните практики, за да не се допуска алтернативна гледна точка, която не почива на науката.

Два и половина милиона деца в света са с пропуснати ваксини, което е с над два милиона повече в сравнение с 2019 г., каза Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България. Ковид пандемията прекъсна имунизационния цикъл и 67 млн. деца са с пропусната доза ваксина, като над един милион от тези деца живеят в Европа и Централна Азия, допълни тя.