Трети ден продължава обсъждането на проекта за Държавен бюджет на второ четене в Народното събрание. След като 3 часа преди обяд депутатите се караха за парите на съдебната система и намалиха с 20 млн. средствата да прокуратурата, в среднощните дебати се разрази и скандал по план-сметката в сектор "Икономика".

Скандалите започнаха около 21 ч, когато се обсъждаха парите за култура.

След това от опозицията заявиха и че няма да подкрепят средства за разходната част на новото министерство на иновациите.

Наложи се министърът на икономиката Корнелия Нинова да вземе думата, за да даде яснота по въпроса, след което председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански призова дебатите да продължат по същество.

Наложи се министърът на икономиката Корнелия Нинова да вземе думата, за да даде яснота по въпроса, след което председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански призова дебатите да продължат по същество.

"Няма да подкрепим предложените бюджети поради няколко причини. Първо, за нас разделението в Министерството на икономиката е изкуствено и беше направено само, за да бъде намерен пост на един конкретен човек. Второ, с разделението на двете министерства се увеличава общата администрация. Трето, се увеличава общата щатна бройка на държавната администрация, при положение, че правителството на Кирил Петков обяви, че ще прави съкращения", каза Десислава Трифонова, ГЕРБ-СДС.

"Уважаема г-жо Трифонова, опитвам се за трети път да ви обясня каква е разликата между стартиращо предприятие и малко и средно предприятие. За да разберете разделението между стартиращо предприятие и стартъп и малко и средно предприятие от реалната икономика, моля да излезете и да обясните каква е разликата, какви са им нуждите, защо е необходимо да се прави целенасочена политика за развитието и защо всъщност се създават тези две министерства", каза Венеция Ангова ПП.

"Радвам се, че най накрая към 23 часа стана и дума за икономика. Защото без работеща икономика, няма да има средства и за нищо останало. Но не се радвам от това, което чух в залата. В Иновациите и растежа отиват Агенцията за малки и средни предприятия и политиката за тях, но в Министерството на икономиката и индустрията са външнотърговските представители на България и едно от техните задължения е да представят в своята работа в чужбина потенциала на българските малки и средни предприятия. Затова, макар и в малък размер, в бюджета на Министерството на икономиката и индустрията са предвидени средства точно за това", заяви министър Корнелия Нинова.

"Не знам дали си спомня някой отляво и отдясно на второ гласуване на бюджета, който и да било от трите, да е имало такова държание, като че разглеждаме на първо гласуване. Не, не е винаги било така, защото има хора от Министерството на финансите и те помнят повече от вас, вие явно имате бели петна. Много Ви моля, намираме се на второ гласуване на бюджетите и такива свободни съчинения, които правите от тук, са абсолютно несъстоятелни", каза Любомир Каримански, ИТН.

Скандал се развихри и за сектор "Енергетика". От ГЕРБ -СДС поискаха бюджетът да бъде върнат обратно в бюджетна комисия, за да се заложат адекватни на международната обстановка буфери.

"Бюджетът да бъде върнат обратно в бюджетна комисия, за да се заложат адекватни на международната обстановка буфери, поискаха от ГЕРБ-СДС. Дори и преди войната в Украйна, този бюджет беше неадекватен на икономическия растеж и инфлацията, казва го БНБ и други авторитетни институции, аргументира се Делян Добрев.

Според него очакваната печалба на АЕЦ-Козлодуй за тази година ще бъде вероятно над 3 млрд. лв., т.е. има пари за компенсации, особено за бизнеса. След като започна войната в Украйна министърът на финансите каза, че този бюджет не отговаря вече на реалността, добави Добрев. Освен това има 204 предложения само от управляващото мнозинство за корекции и то преди военните събития, отбеляза той.

В момента се подигравате с парламентаризма, с над шест милиона българи, на които - добър или лош, той с нещо им помага, обърна се към ГЕРБ-СДС министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че в коментарите им има голямо разминаване - първо, харчат се много пари, ляв бюджет, след това - няма политика по доходите. Центрирайте си тезата - защо нямаме бюджет толкова време, след това да го върнем в комисията и да го гледаме отначало, препоръча тя на опозицията.

Не разбрахме в каква роля направихте това изказване, я попита Десислава Атанасова.

Министърът на енергетиката Александър Николов посочи, че в днешната ситуация да се правят изказвания с откровени лъжи, е престъпление. Той обясни разликата между средноаритметична и среднопретеглена цена. Компенсациите имат два компонента - обем и цена, и ако видите цената преди и след компенсациите в Европа, ще си направите изводите къде сме ние, отбеляза той.

В бюджета на Министерството на енергетиката очакваните приходи, помощи и дарения са за 175 151 000 лв. Разходи - 74 443 000 лв, от които текущи разходи 56 085 800 лв. в т.ч. за персонал близо 9 милиона лева.

Обсъжданията продължиха и към 01.30 часа, но без да се гласува текстовете заради липса на кворум. Гласуванията са насрочени за по-късно днес от 9.00 часа.

При проверка на кворума с електронната система за гласуване се регистрираха 98 депутати в залата и един онлайн при необходими 121 народни представители. Затова на основание на парламентарния правилник председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че заседанието продължава, но само за обсъждане на текстовете, без гласуване, и насрочи гласуванията за следващото пленарно заседание, което е по-късно днес от 9.00 часа.