Сръбски журналисти се оплакаха от лошото си икономическо положение. 

Председателката на Синдиката на сръбските журналисти Драгана Чабаркапа говори днес по повод на Световния ден на свободата на печата за тежкото икономическо положение на журналистите, изтъквайки, че на работещите в медиите им е необходим колективен договор в отрасъла, че голяма част от журналистите работят без договор, немалка част работят за минимална заплата, че няма синдикално организиране и няма журналистическа солидарност, съобщи Танюг.

В слабостта на синдикатите тя вижда една от причините за появата на автоцензура, тъй като работещите в медиите се страхуват за работните си места. "Автоцензурата съществува и при нас, и по света, и в нейната основа е икономическият момент. За това сме виновни ние, журналистите. Всяка власт иска да контролира. Проблемът е, че тук синдикатите са слаби", посочи Чабаркапа.

Държавният секретар в министерството на културата Александър Гайович каза, че проучванията показват, че медийните свободи в Западните Балкани са застрашени, освен, според него, в Сърбия. "В Сърбия свободата на изразяване и свободата на медиите не са лоши. На скалата от едно до десет ги оценявам със силна седмица", заяви Гайович.