Хиляди български граждани в последно време всяка сряда масово се стичат за пазаруване в град Къркларели, съобщава БТА.

Градът, който е център на едноименна област, се намира в подножието на Странджа планина. Магистрален път свързва Къркларели с ГКПП Дерекьой/Малко Търново на границата с България.

По данни на информационна агенция Ихляс хабер ажансъ Къркларели се е превърнал в новият шопинг център за българските граждани след град Одрин, който се намира близо до другия ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево.

Всяка сряда, с автобуси или с лични автомобили, български граждани пристигат в града. Огромният пазар на открито, който се организира тогава, предлага стоки от всякакъв вид - храни, плодове ,зеленчуци, конфекция, домашни потреби и др., отбелязва агенцията.

Особено доволни са местните търговци.

"Комшиите българи сега идват в нашия град много повече от преди. Привлича ги най-вече пазарът. Освен това, посещават ресторантите, и това е много полезно за нас, търговците. Ако не са българите, ще ни е много трудно, да не кажа невъзможно, да преживяваме. Покупателната стойност на лева е много висока, освен това при нас им е много по-евтино. Възможността да посещават Турция само с лични карти също е голямо улеснение", разказва Илкер Чалък, собственик на магазин.