Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, холандецът Франс Тимерманс, който изключи ядрената енергетика от бъдещата безвъглеродна Европа, се обяви и срещу природния газ. Последната му реч на годишното събрание на Европейската газова асоциация Eurogas буди тревога за един перспективен към днешна дата сектор, който в същото време получи подкрепата от браншовата организация. Сега на ход са правителствата и сектора.

По думите на Тимерманс, европейците трябва правилно да влагат парите си за възстановяването на икономиката след пандемията.

Енергийната система на ЕС, както и преди в значителна степен зависи от изкопаемите горива, чрез които се удовлетворяват 75 % от нуждите от енергия. През 2050 г., обаче, системата трябва да се промени коренно. "В края на този път повече няма да има място за въглищата, много малко място ще има петрола и съвсем незначителна роля ще играе изкопаемият газ", обясни еврокомисарят.

"Така че вместо да чакате неизбежното и да се изправяте пред все по-високите разходи за прехода е по-добре да се адаптирате, да се подготвите и да въведете нови, устойчиви бизнес модели", каза Тимерманс.

По неговите думи, това не е само изискване, но това показва и пазарът. За постигането на чисти нулеви емисии към средата на века ЕС ще се нуждае от 10 пъти повече слънчева и вятърна енергетика, разположена на сушата. Мощностите от морската вятърна енергетика ще се увеличат до 300 ГВт. "Между другото те се изплащат сами", подчерта Тимерманс.

Той каза, че въглищата вече не са конкурентоспособен източник на електроенергия в Европа, затова затварянето на въглищните централи ще става с изпреварващи темпове.

"Днес можем да преминем от въглища към чиста енергия. Но това невинаги е възможно в мащаба, от който се нуждаем, и то толкова бързо, колкото ни е необходимо. Там, където и досега чистата енергия не може да бъде използвана в необходимия мащаб, изкопаемият газ все още може да играе роля при прехода от въглища към електричество с нулеви емисии. Но аз искам да бъда пределно ясен: изкопаемите горива нямат жизнеспособно бъдеще. В дългосрочен план това се отнася и за изкопаемия газ", казва заместник-председателят на Европейската комисия.

По думите на Темерманс, в този сектор нещата ще се затягат все повече. През декември ЕК ще предложи нови регламенти за намаляване на емисиите на метан от секторите на нефт, газ и въглища. "Трябва да се справим с изтичането (на емисии - б.р.) по цялата верига за създаване на стойност в сектора на изкопаемия газов и да работим с нашите международни партньори, за да създадем нови стандарти", обяснява еврокомисарят.

Той смята, че бъдещето е на безвъглеродната електроенергия и на декарбонизирания газов сектор, който използва екологично чист водород. Европейските власти скоро ще предложат "пълна схема" за сертифициране на водород и синтетични горива, съобщи Тимерманс.

"Електрификацията - това е нашата крайна цел в много области. Това е най-бързият път за декарбонизация за мнозинството и на енергийно ефективното решение в много сектори за крайно потребление на енергия", отбелязва вицепрезидентът на ЕС. Това включва, наред с други неща, намаляване на използването на изкопаеми горива в топлоснабдяването и замяната му с електричество (термопомпи)", посочи еврокомисарят.

Както става ясно от неговото изказване в бъдеще транспортът ще се ориентира към електромобилите, връщане към екологичен ж.п. транспорт, което ще е за сметка на намаляването на самолетните превози на по-кратки разстояния. "Трябва да ограничим полетите на къси разстояния и да направим колективно пътуване под 500 км неутрално от климата. Това означава повече влакове и по-чист обществен транспорт", подчерта заместник-председателят на ЕК.

3e-news.net