По време на Националния съвет по туризъм министър Николина Ангелкова е отчела предизвикателна година за туризма, но е определила постигнатите резултати като много добри.

"2019 г. е трудна и изпълнена с много предизвикателства пред туризма, но постигнатите до момента резултати са много добри, дори спрямо миналогодишните исторически рекорди", е заявила тя по време на заседанието днес в курорта Боровец, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

В заседанието на Националния съвет по туризъм са участвали представители на институциите, бизнеса, местната власт и наблюдатели. То е свикано, за да бъдат обсъдени важни за сектора теми след фалита на британския туроператор "Томас Кук" през септември.

Според изнесените на съвета данни, от януари до септември чуждестранните визити у нас са над 7,8 млн., като спадът спрямо същия период на 2018 г. е 0,8 процента. По данни на БНБ за периода януари-август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на над 2,8 млрд. евро, като спадът е 0,3 процента. Добри са данните и за лятото - в местата за настаняване с поне 10 легла в страната през периода от юни до септември 2019 г. приходите от нощувки са с ръст от 4,5 на сто в сравнение със същия интервал на 2018 година.

На заседанието министърът е поставила акцент върху продължаващите срещи с големи туроператори и представители на чуждестранни институции, за да може да се подготви добър летен сезон през 2020 г. и 2021 г., като бъдат пренасочени към други компании заявките за настаняване и седалките в полетите към България след фалита на "Томас Кук".

Тя е пояснила, че българското законодателство предвижда застраховка, която касае само крайния потребител. По думите й допълнителни застраховки не са задължителни по европейското и българското законодателство, и българската страна не може да се меси в частноправни отношения. Всички щети за туристите след фалита на "Томас Кук" са покрити, е заявила още Ангелкова. Що се отнася до доставчиците, те трябва да се конституират като кредитори според съответното законодателство, е посочила тя.

В момента е важна застраховката "Отговорност на туроператора". От общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас, 1154 са с минимална застраховка от 25 хил. лв. и само 18 са с над 1,4 млн. лв., е съобщила Ангелкова. Тя е илюстрирала думите си с примера, че туроператор с 25 хил. лв. покритие и пакет от 600 лв. на турист може да удовлетвори претенциите едва на 41 души, което е крайно недостатъчно. Вдигането на нивата на застрахователните лимити за туроператори е било дебат и в Германия.

"Създаваме работна група, за да обсъдим увеличаване на минималния лимит на задължителната застраховка. Министерството на финансите, КФН, Асоциацията на застрахователите и други институции също ще бъдат включени, за да може в срок да се предложат текстове за законодателна промяна и да гарантираме интересите на туристите", е анонсирала Ангелкова по време на заседанието.

"В момента се обсъжда ЗИД на Закона за туризма в Народното събрание, предстои първото му четене в пленарна зала. Промените касаят основно статута на националните курорти", е казала Ангелкова и е допълнила, че ще бъдат положени усилия поне част от приходите, постъпващи от националните курорти, да се реинвестират в тях.

Ангелкова е очертала и ролята на бъдещи конгресни центрове в националните ни курорти - не само в "Слънчев бряг", но и в "Златни пясъци" и в големите градове също, които по думите й имат огромен потенциал да стъпят на картата на деловия туризъм. Ангелкова е обявила още, че се финализира проект, според който културните институти да участват в популяризирането на страната.