Секторът на услугите в Китай през юни е нараснал с най-бърз темп от над едно десетилетие, след като облекчаването на карантинните мерки, свързани с коронавируса, донесе промяна в потребителското търсене.

В същото време обаче компаниите са продължили да губят работни места. Това сочи публикувано днес частно изследване, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) в сферата на услугите, измерван от Цайсин/Маркит (Caixin/Markit), се е повишил до 58,4 пункта - най-високо от април 2010 година, спрямо 55 пункта през май. Така показателят се е отдръпнал още повече от дъното, достигнато през февруари, когато вирусът парализира икономиката.

Този индекс се покачва вече четвърти пореден месец. Отбелязва се, че динамиката е свързана с оживлението в китайската икономика след пандемията, с постепенното възстановяване на вътрешното и външното търсене.

Резултатът предполага, че цялостното възстановяване на Китай става все по-балансирано и по-широко, като животът бавно се връща към нормалния си ритъм на един от най-големите потребителски пазари в света, макар според анализаторите да са необходими месеци до връщането на активността към предкризисните нива.

В Китай на сектора на услугите се падат 60 процента от икономиката и половината от градските работни места. Той включва много малки частни компании, които първоначално по-бавно се възстановяваха от големите производители. Загубата на работа, орязването на заплати и страховете от втора вълна на зараза направиха някои потребители предпазливи в харченето и излизането навън, припомня Ройтерс.

Изследването на частната медийна група Цайсин съдържа и подиндекс на новите поръчки, получавани от китайските фирми в областта на услугите. Показателят се е покачил до 57,3 пункта през юни спрямо 55,8 пункта през май. Темпът на растеж е най-бързият от август 2010 година.

Експортният бизнес също нараства - за първи път от януари, благодарение на по-стабилното външно търсене, за разлика от чуждестранните поръчки за китайски промишлени стоки.

Заетостта обаче остава ограничена за пети пореден месец. Корпоративният персонал намалява с по-бързи темпове спрямо май, подчертавайки огромния натиск върху китайските политици, ангажирали се да се стабилизират пазара на труда, отбелязва Ройтерс.