Парламентът прие окончателно промените в Закона за енергетиката след близо пет часа дебати в пленарната зала. Промените бяха внесени от депутати от управляващата коалиция.

От девет на петима членове да бъде намален съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/.

Спор предизвика разширяването на дефинициите на легалните термини "стаж в областта на енергетиката" и "стаж в областта на водоснабдяването и канализацията".

Според гласуваните изменения, като такъв се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и при търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани в друга държава членка. Така за стаж в енергетиката ще се приема и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързано с енергийния сектор.

В заключителните разпоредби е записано, че с влизането на законопроекта в сила се прекратяват мандатите на членовете на КЕВР с юридически стаж и стаж в областта на икономиката. Освен това, в деня, в който влезе в сила, чрез жребий се прекратява мандатът на двама от членовете на КЕВР със стаж в областта на енергетиката. Жребият се провежда в Народното събрание, между членовете на комисията със стаж в областта на енергетиката, чийто мандат не е изтекъл, по правила, приети от комисията по енергетика, гласува парламентът.

Спорове в залата

бяха предизвикани от предложението на ГЕРБ и ДПС да отпадне предложеното от управляващите - за членове на КЕВР да могат да бъдат избирани лица със стаж в областта на енергетиката и стаж в областта на водоснабдяването и канализацията. Като за такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

ГЕРБ предлагат още да се разшири кръгът на лицата, които могат да правят предложения за избор на състав на КЕВР.

"Вчера след 18 ч. получихме дори още един аргумент в полза на нашето предложение. И това е, че до 18 ч. вчера бяха входирани единствено две предложения за двете места, свободни в КЕВР, които трябва да се изберат. Едно предложение за председател и едно предложение за член. Изборът в този смисъл е предрешен", каза Делян Добрев, цитиран от БНР.

За ДПС промените в закона са лобистки.

"И целта на тези промени помня, че бяха - да се овладее и КЕВР в завладяната държава от олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев", каза Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

Цончо Ганев от партия "Възраждане" се обяви срещу идеята на ГЕРБ.

Васил Стефанов от ПП посочи, че със закона не е позволено да се предлагат членове на КЕВР от НПО- сектора, за да се избегне лобизма. Това не е практика в ЕС, не виждам защо трябва да го правим и тук, изтъкна той.

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че управляващите така са занижили критериите за член на КЕВР, както и че и "Цецо от паркингите може да е член на КЕВР". Ще катастрофирате, предупреди той.

Не пипайте КЕВР, не махайте юриста, не пипайте икономиста, призова той.

На девет човека беше трудно да анализират предложенията за промяна на цените, да упражняват контрол, сега ги редуцирате, каква е причината, попита Рамадан Аталай, цитиран от БТА. Много скоростно правите нещата, последствията за КЕВР, ако така се действа, ще са пълното й разтуряне, предупреди представителят на Движението.

Ефективността на деветчленния състав на КЕВР е над два млрд. лв. загуби на БЕХ заради лобистки решения на комисията, опонира Виктория Василева от ПГ "Има такъв народ", един от вносителите на предложението.

Не може да внушаваш, че КЕВР е вземала грешни решения и затова БЕХ или НЕК са търпели загуби, ако продължавате да го твърдите, ще трябва да го доказвате в други институции, репликира Аталай.

Според ГЕРБ-СДС целта съставът на регулатора да бъде намален е овладяване и пълен контрол над комисията. Отхвърлено беше тяхното предложение членове на КЕВР да могат да номинират и президентът, българските юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза в сферите, регулирани по този закон, по Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и по Закона защита на потребителите, както и национално представените организации на работодателите и на работниците.

Не знам защо не се приема да се даде възможност на повече хора да могат да номинират членове на КЕВР, коментира един от вносителите на предложението Делян Добрев. Той дори предложи да се гласува отделно възможността държавният глава да прави свои номинации. Крайният срок за предложения изтече и има само две кандидатури, внесени в НС, и това е още един аргумент "за" нашето предложение, за да може да има повече конкуренция, добави депутатът.

Ако бяхте предложили квоти за тези лица, бих подкрепила предложението, коментира Ива Митева/ИТН/.

Васил Стефанов / ПГ "Продължаваме Промяната"/ обясни, че практика в регулатор да влизат представители на НПО и други организации в ЕС няма. Той припомни, че ГЕРБ са отхвърлили преди години точно такава идея, дошла от АБВ.

Когато се казва истината, трябва да се казва цялата истина, отговори Добрев. Тогава се предвиждаше всички тези организации да дават предложенията си на депутатите и те, ако ги припознаят, да ги внесат, разясни той.

Цончо Ганев от "Възраждане" смята идеята за неудачна, защото никой няма да носи отговорност за това, което лицето би причинило на КЕВР. Той получи и наказание "забележка" от председателя на Народното събрание Никола Минчев за обида към Настимир Ананиев от ПГ "Продължаваме Промяната" и поиска обяснение за санкцията.

Емил Георгиев от "БСП за България" посочи, че доверието в КЕВР е много ниско, затова се налагат промени. Има три месеца мораториум и трябва да направим такива промени, които да гарантират за в бъдеще по-справедливи цени за битовите и небитовите потребители, отбеляза той.

Народното събрание прие предсрочно да се прекратяват правомощията на член на комисията при фактическа невъзможност да изпълнява повече от три месеца задълженията си вместо досегашните шест.

Решенията в състава "Енергетика" се приемат с мнозинство от членовете, от които поне един е със стаж в енергетиката, прие също парламентът.

Припомняме, че промените минаха на първо четене на 21 януари с подкрепата на 122 депутати, а "против" бяха девет народни представители.

Промените предвиждат съкращаването на броя в състав "Енергетика" да е от четирима на двама, както и да бъде премахнато изискването за един член на комисията с юридически стаж и един член с опит в сферата на икономиката. Чрез предложената промяна се оптимизира численият състав на КЕВР като независим колегиален орган, се казва в мотивите на вносителите. Според тях така ще бъдат реализирани и значителни финансови икономии.

Проектът предвижда по-широки дефиниции на легалните термини "стаж в областта на енергетиката" и "стаж в областта на водоснабдяването и канализацията". За такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и при търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани на територията на друга държава членка, решиха депутатите. Ще се признава и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.