Съкращаването на 30 000 служители от държавната администрация е шоково съкращаване. Ако това стане, безработицата ще се увеличи и ще има протести. Това заяви Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, пред журналисти след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, помолен да коментира изказване на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев, че бъдещото редовно правителство има намерение да съкрати 30 000 души от държавната администрация до края на 2022 г., предаде БТА.

Припомняме, че в четвъртък финансовият министър Валери Белчев обяви, че в Проекта на Бюджет 2022-а се залага повишение на заплатите на всички държавни служители с 5 на сто.

Първоначалните дебати бяха 30 000 до края на мандата, сега станаха до края на следващата година, посочи Костов. Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация и преквалификация имат нужда, стигат ли им ресурсите, мениджмънтът как управлява съответните ведомства. Никой не ги е питал, но бързаме да ги уволняваме. Категорично сме против, заяви Костов.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" посочи, че голяма част от държавните институции имат тежък недостиг на кадри. Като пример Григорова даде инспекторите, които следят за контролирането и спазването на трудовото законодателство в страната. Те са около 400, а фирмите са над 400 000, информира Григорова. Когато някой се чуди защо в страната не се спазват иначе добрите трудови разпоредби и закони, то е защото няма кой да отиде на място и да проверява. Ако някой се чуди защото няма социални работници, които да се грижат за най-уязвимите членове в най-бедната държава в ЕС, то е защото имаме малко над 2000 социални работници в Агенцията за социално подпомагане, каза Ваня Григорова. Според нея, когато Асен Василев за пореден път говори за редукция в броя на държавните служители и като пример даде полицаите, е "хубаво да си спомни, че на него му беше детайлно обяснено, че броят на полицаите в България не е равен на броя на служителите на МВР". Тъй като служителите на МВР са и полицаите, пожарникарите, хората, които издават личните ни документи, тези, които отговарят на телефон 112 и че бюджетът на МВР над 90 процента отива само за заплати. Това значи, че няма за обувки, няма за униформи, няма за хартия, за принтери дори, подчерта Григорова. Според нея е хубаво да спре популизмът на българските управляващи.

Няма накъде, ако орежат още повече администрацията, това означава съвсем да останем без държава, тъй като държавната администрация е тази, която провежда държавната политика на терен, изтъкна Ваня Григорова.