Членове на двете синдикални организации КТ "Подкрепа" и КНСБ участваха днес в протест пред сградата на Община Стара Загора с искане за запазване на минно-енергийния комплекс като израз на остро несъгласие с предложения вариант на Териториален план. Протестът беше насрочен за 10:00 часа, за да съвпадне с третата дискусия на тема "Бъдеще за енергийния комплекс "Марица-изток" - перспективи и предизвикателства", съобщи БТА.

"Ние искаме да изразим нашата категорична позиция, че не сме съгласни с предложените Териториални планове (ТП) и част от записаните в Плана за възстановяване и устойчивост неща", каза за БТА Бисер Бинев, лидер на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток". Той е категоричен, че регионът на Стара Загора не трябва в никакъв случай "да бъде оставен на произвола на съдбата". Защото всичко, записано в ТП, е пожелателно, без никакви конкретики и с пълна неяснота", каза още той. Бинев допълни, че според него предвижданият преход нито е "плавен", нито "справедлив".

Преди дни синдикатите представиха декларация, изпратена до президента на България Румен Радев, председателя на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателя Николай Денков, министъра на енергетиката Румен Радев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, Комисията по енергетика в НС, президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и президента на КНСБ Пламен Димитров.

В документа синдикатите изразяват категоричното си несъгласие по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост и заложените параметри за затваряне на мощности до 2026 г. Те настояват правителството незабавно да започне преговори с ЕК за придобиване на механизъм за капацитет, както и Планът за възстановяване и устойчивост да не се изпраща в ЕК с приложените към него ТП за справедлив преход на въглищните региони, докато не се изпълнят първите предложения и не се преработят и съгласуват. Синдикалистите дават срок до 15 септември да бъдат получени отговори на техните искания.

През днешния ден от 18:00 часа пред сградата на Община Стара Загора е насрочен и втори протест в защита на комплекса "Мини Марица-изток". Той е организиран от сдружение с нестопанска цел "За Марица Изток". БТА припомня, че това е вторият протест на сдружението за последния месец. Първият се проведе на 31 юли. Tогава негови представители настояха за запазване на българската енергетика, енергийната независимост на България и следващите 50 години "да получаваме евтин ток от Марица изток".

Според председателя на сдружението Деян Дяков комплексът е символ на старозагорци и на целия регион Стара Загора, Раднево, Гълъбово и Нова Загора. "Над 100 000 души работят в комплекса, пряко и непряко, които ще бъдат засегнати. Това са 100 000 съдби, които се решават на карта в София, без да се допитат до нашето мнение. Ние се обявяваме против тези задкулисни игри", посочи още председателят на сдружението. Дяков допълни, че това е първият от серия протести, в които ще се настоява "Марица Изток" да работи на въглища най-малко още 50 години.

"Не желаем зимата, когато стане студено, когато завали сняг и фотоволтаиците спрат, да внасяме ток от Европа на незнайно каква цена", каза още той.