Швейцарският орган по конкуренцията обяви днес, че е започнал разследване по подозрения за картелно споразумение между дистрибутори, целящо да накара конкурент да повиши цените на бързите тестове за коронавирус, предаде Франс прес.

Комисията за защита на конкуренцията (Comco) е била уведомена, че някои дистрибутори са оказали натиск върху конкурент да вдигне цените, за да ги изравни с тези на конкурентите си.

Секретариатът на комисията е реагирал веднага и е започнал разследване, за да внесе яснота по ситуацията и да определи следващите действия по този въпрос.

От идната седмица в щвейцарските аптеки ще се предлагат безплатни бързи тестове като част от мащабна скринингова кампания.

В началото на март Федералният съвет (правителството) обяви, че започва кампания, която предвижда засилено тестване в училищата и компаниите.

В събота министърът на вътрешните работи Ален Берсе, който отговаря и за здравеопазването, уточни в интервю за швейцарско-германското радио SRF, че петте безплатни теста на човек, ще се на разположение в аптеките от 7 април.

Федералният съвет поиска вчера допълнение към бюджета, което в по-голямата си част ще се използва за финансиране на кампанията с тестването, която ще струва 2,4 милиарда швейцарски франка (2,1 милиарда евро).