Ще се окаже ли Швеция правилният модел? Страната изплува пред другите в ЕС

Свиването на икономиката е в размер на 8,6% за периода април-юли, което е далеч под средноевропейското ниво - 11,9%

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И кво излиза - скандинавците все пак не са били толкова тъпи, колкото се опитваха да ги представят преди половин година

Шведите могат да отчитат добри резултати, но техния модел по принцип не е приложим не само за нас, но за населението на цяла Южна Европа. Първо шведите живеят много по-изолирано от нас. При тях социалните контакти са сведени до минимум. В Швеция / а и в другите скандинавски страни / не е прието да седнете на единия край на пейката в парка, ако на другия седи човек. В автобуса две съседни седалки са заети едновременно само ако пътуват близки хора. Ако седнете до непознат ще ви изгледат все едно че сте извънземен. Същото е и в кафенетата. Абсурд е да седнете на масата на непознат въпреки че има три свободни стола. Второ. В Швеция, а и в останалите скандинавски страни не е прието младите хора да живеят със своите родители. Навършиш осемнайсет, и хайде на квартира. У нас масово в едно жилище живеят до три поколения. Деца, родители, баби и дядовци. В Швеция няма как дете да донесе вируса, и да зарази баба си просто защото не живеят заедно. За това шведите можеха да си позволят да наложат карантина на старческите домове , и да ограничат движението на възрастните хора / за да защитят най рисковата група / докато младите ходеха свободно на работа, и на училище.

Зависи на какво управляващите държат повече - на хората или на икономиката. Ние така или иначе икономика нямаме, а и хората са ни кът, така че перспективата при Шведски модел е - икономика - йок и народонаселение 2 пъти йок!

И този минимален спад не е заради политиката на Швеция, а заради ТЪПИТЕ ВОЖДОВЕ в другите европейски страни, особено нашият.

Приятел нещо бъркаш.Явно трудно стопляш.На балканския полуостров живеят хора със сходна народопсихология.За разлика от скандинавските народи дисциплината и отговорността за другия не са ни сила.Това имам в предвид ,ати малоумник прочете ли какво си изтропал?Всеки чете ,анализира информацията от различни източници ,според възможностите си.Явно твоите са кът.Не съм трол.Практикувам уважавана малко по -назапад професия.Коментирам за първи път.Приятна вечер.

Чореба, стига преписвала от чужди сайтове. И си набий у тъпата кратуна, че в Швеция живеят шведи. В България - балканци.

И още.Обективността и безпристрастната оценка на пандемията изисква сравняване на сходни икономики.Например Швеция-Норвегия,Дания,Финландия.Съседни страни със сходно по брой население и народопсихология,традиции,дисциплина.В България сериозни мерки имаше само около 40 дни.Проверети Кипър Испания,Гърция.

Ами ,просто си представете България с 5000 починали съотнесено с Шведските показатели и си представете истерията тук каква ще е .Толкова за шведския модел.Хора прилагали методите наЕвгениката до 70-те години,какво им пука за 5700 починали.Живите си живеят живота ,пък и си промотират модела.Балканският човек е патриархално устроен и се грижи за своите родители и възрасти роднини.Възрастното население в Швеция живее в домове и това е една от причините за високата им смъртност.

Искате да кажете, че шведите са послушали вирусолозите си? Да не би те да са нямали коремен хирург, който да им казва, че “яко ще мрете”?? Не може да бъде!!!

Senator1

Ми шведска тройка, у нас се нарича съюз с патриотите и НФСБ

и ДПС отзад!

А защо не са дадени за сравнение съседните на Швеция държави? Сравнява се със Италия и Испания, които и преди корона кризата бяха в икономически криза.

Да, много удобно липсват данни за Германия...

НЕ, Швеция се справя ужасно с пандемията!

Ма направо супер е ШВеция (10 млн държава). Много добре се справя. 81 540 заразени 5 760 умрели 570 умрели на 1 млн население А в България (6 млн) много зле се справя ГЕРБ. Ма много зле 12,414 заразени 415 умрели 60 умрели на 1млн население Какво да ви кажа освен че писателя на статията е дебил?

Не е дебил. За България информацията не е коректна. А и всичко все още предстои.

Аха... Ще ще... Ще ще ще... Знаем ви вас. Вие знаете по добре от другите. Ама няма да покажете данните. Смешко.

Я изкарай твоя собствена достоверна информация и анализ за България и Швеция!

www.worldometers.info/coronavirus/ За ВСЯКО ЧИСЛО ЗА ЗАРАЗЕНИ У УМРЕЛИ ИМА ПРЕПРАТКА ОТ КЪДЕ В ВЗЕТО. ВСЯКО !!!!! Не се просто нахвърляни числа.

Ама не гледайте България. Тя България 3 месеца се беше барикадирала. Тук тепърва ще скачат цифрите. Плюс това я вижте колко заболели има Швеция последната една седмица. С мерки и без мерки резултатът е същият. Това говорят и вирусолозите, ама кой да ги чуе тях, да не би да си имаме работа с вирус.

Знам че за ЩЕтковците човешкия живот не струва и пукната пара. Както се казваше ба фронта - руснаци много а пушки малко. Една пушка на 5 човека и на всеки по един пълнител. Или и това не знаеш младеж?

И там има мерки, ама са различни от нашите, защото Шведите не са като наште говеда. Все едно да сравняваш интелект на делфин и овца.

Проблема е че в Швеция няма да има значително увеличаване на случаите. Нещо, което за България не е ясно. Все пак трябва да се отчете че България се справя също отлично с инфекцията. Разпространението е с контролирана скорост, между групи с нисък риск, малко смъртни случаи. Нищо общо с Испания или Франция. Освен това България мина по терлички студените месеци и се заразява почти тихомълком през лятотo, което означава по-малко смътни случаи. И България няма огромен спад в икономиката и няма почти никакво увеличение на безработицата. В испания е над 25%. Изобщо ако България успее да се закрепи, така както е, ще е шампион, наред със Швеция. Лошото е че цената беше влизане в еврото. Абе национална черта е да плюем нагоре, да казваме че сме недисциплинирани, че много тежки мерки и пр. ама има америкаски университети дето по стратегически изследвания ни изучават като пример, наред с Швеция и Беларус.

Т.Ъ.П.А.Н.А.Р - виж раждаемостта, виж популацията, виж емиграцията, виж обезлюдяването, виж прираста виж.... ВСИЧКО Е НАДОЛУ, ВСИЧКО СПАДА, ВСИЧКО БЯГА . Ако беше хубаво овцете щяха да се множат, а не да измират! Просто Г.Е.Р.Б.Е.Р.С.К.О крадливо, мутро-говедо!

Сега може ли Дойче Веле да напише публични извинения по повод всички свои манипулативни статии за икономическия "провал" на Швеция?

икономика не му трябва. Станал е суха съчка за комина. Тува е отдавна известно и ползвано през миналия век.

Всички ги плюеха, но сега ще ядат дървото.

вижаш ли колко лесно те манипулират тебе? Не ти се мисли - просто приемаш всичко за чиста монета щом ти изнася на тезата. Ха сега погледни статистиката изнесена от ♥♦♣♠ по-горе

Много прости тия шведи

Ако бяха послушали д-р Мангъров,сега да бяхме с шведите...........................тъпанарите от НОЩ