Министерството на регионалното развитие разработва модели за продължаване на Националната програма за саниране от началото на следващата година. Първият етап на програмата предвиждаше безвъзмезното финансиране на проекти за саниране на блокове, но при вторият е възможно и да бъде заложено самоучастие от страна на етажната собственост. Вече подадените заявления ще се довършват по досегашния ред, предаде БНТ.

Само сградите построени след 2010 г. и тези, които са санирани, могат да бъдат определени като енергийно ефективни. Според проучване на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от началото на годината, едва 7% от сградите у нас отговарят на нормативните изисквания за енергийна ефективност.

През първия етап на националната програма за саниране са обновени над 2000 блока като 1800 от тях са напълно завършени. Общата стойност на сключените договори е 1 милиард и 800 милиона лева. Други обаче над 3200 блока очакват допълнително финансиране по програмата.

Според проучване на Националното сдружение на общините, при санираните блокове разходите за ток на домакинствата са намалели с до 50%, а за отопление с между 20 и 30 на сто.

"Да не говорим, че най-голямата полза е енергийната ефективност и спестените средства в семейния бюджет, още повече сега по време на коронакризата, когато хората изпитват трудности по издръжка на семействата", казва кметът на Бургас Димитър Николов.

Общината отличник според броя на санираните блокове е Бургас, следвана от София, Благоевград и Хасково.

"Това е най-търсената, най-желаната програма откакто аз съм кмет, а аз съм кмет от доста години на този град. Приблизително имаме подготвени още документи за около 200-230 сгради", казва Димитър Николов.

От Министерството на регионалното развитие планират да предложат всички сгради, които са подали документи по сега съществуващия ред да бъдат санирани безвъзмезно след отпускането на средства. Нови правила ще има само за новите проекти.

"Реално за една година от подадените могат да се изпълнят между 500 и 600 блока за саниране", казва кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Цената за саниране средно е около 1 млн. лева на блок. За санирането на близо 600 блока ще са необходими освен 600 млн. лева, също така ще бъдат ангажирани допълнително до 30 000 - 40 000 работници.

"Още преди година и половина националното сдружение на общините има приета декларация на всички български общини, че тя трябва да стартира и да продължи, надяваме се тази година правителството действително да обмисли тази политика", казва още Даниел Панов.

Кметовете предлагат да се промени и принципа, на който се разпределят средствата в новата програма.

"От сдружението на общините смятаме, че разпределението за саниране трябва да бъде по брой жители, за да може да има регулярно разпределение на тази програма за многофамилните жилища", обяснява Даниел Панов.

До този момент се одобряваха проектите по етап на готовност.