Купен от Бразилия преди близо 20 години, бившият френски самолетоносач "Фош" беше продаден на турски търговец на старо желязо, но нарязването му на парчета се оказа проблемно от екологична гледна точка, така че един германски бизнесмен предложи да го превърне в единствен по рода си луксозен хотелски комплекс, съобщава Бе Еф Ем бизнес (BFM business).

Самолетоносачът "Фош", прекръстен "Сао Пауло", беше продаден на Бразилия през 2000 година.

Ще свърши ли емблематичният самолетоносач нарязан на парчета в пристанището на Измир? Засега 265-метровият военен кораб е блокиран в Бразилия, но транспортирането му до Турция е предвидено за края на годината. Той трябва да бъде изтеглен на буксир до корабостроителницата Денизджилик (Sok Denizcilik), където да бъде нарязан, за да бъдат продадени неговите 24 000 тона стомана. Търговецът на метали купи на търг френския военен кораб за 1,6 милиона долара, което е нищо, допълва изданието, цитирано от БТА.

Някои бивши членове на екипажа на "Фош" години наред напразно се опитваха да го спасят, за да го превърнат в музей. А сега германският бизнесмен Удо Щерн, бивш член на управителния съвет на Луфтханза (Lufthansa), мечтае да му даде нов живот. Той иска да превърне пенсионирания боен кораб в луксозен офшорен хотелски комплекс. Щерн търси инвеститори, които да финансират проекта му. Планът му е плаващият хотел да бъде закотвен в относително спокойните води на Черно море.

Под помещенията на екипажа, в хангар от 13 800 квадратни метра, Удо Щерн иска да инсталира концертна зала, казино, киносалони, барове и ресторанти. 55-те офицерски кабини ще бъдат превърнати в стаи.

Гвоздеят на проекта обаче се намира на мостика: игрище за голф с девет дупки, което може да се трансформира в покрита ски писта с изкуствен сняг, където да се практикуват зимни спортове през най-студените месеци на годината.

Хеликоптери и летящи таксита ще могат да ползват платформи за кацане, за да докарват клиентите.

Само остава Удо Щерн да намери парите.

Последната дума обаче има Франция. Продавайки кораба на Бразилия, Париж е включил клауза, според която той може да бъде препродаден само за скрап. Корабът не може в никакъв случай да бъде обновен и отново върнат на военна служба.

На въпрос на Бе Еф Ем бизнес дали клаузата не може да отпадне, ако става въпрос за хотелски проект, френското военно командване е категорично: Бразилия няма право да изнася кораба и той остава нейна собственост до превръщането му в скрап.

Членове на френския и бразилския екипаж на легендарния кораб обаче не губят надежда. "Докато не бъде задействан първият флекс, няма да се откажем", сподели един от тях, Ромен Вери.

Самолетоносачът "Фош" е поел за първи път по вода през 1963 година, преди да бъде пенсиониран от бразилските военноморски сили през 2018 година. Дали ще завърши дните си в Черно море, пълен с богати туристи? Залогът още не е спечелен.