До момента във ВиК сектора има малко шизофренична ситуация - държавата го управлява този сектор с две ръце. Едната ръка е независимият регулатор, който работи с рестриктивно законодателство, това е лошата ръка, нея всички я хулят. Другата ръка - ръката на стопанина на дружествата, на активите - тя е доста по-добра, тя е над нещата, там много, много не се вълнуваме, какви резултати отчитат. Тези две ръце в момента работят без синхрон. Това заяви в ефира на БНТ  д-р Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Той подчерта, че е време държавата да си влезе в ролята на стопанин на тези оператори - това са институциите, които са собственик на дружествата и на ВиК активите.

За водния холдинг отбеляза, че е бил създаден изключително изненадващо в началото на тази година, той е създаден с едно решение на Министерски съвет. В момента само 9 от всички 28 държавни дружества са прехвърлени в него.

Коментарът на експерта идва на фона на обсъждането в КЕВР на нови цени на водата в 26 региона на страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

Най-голямо ще е увеличението на цената на водата в София и Разград. Докато в Бургас, Видин, Ямбол, Сливен ще има по-съществено намаление на действащите цени.

"Там, където има по-съществено намаление на цените, това означава, че операторите не са си изпълнили инвестициите и изискванията по плановете", поясни специалистът. По думите му в районите, където операторите на ВиК са изпълнили задълженията, там цената се повишава.

"Това не означава непременно, че качеството на услугата не е подобрено в тези области, защото има области, където операторите са си изпълнили инвестициите, но там няма подобрение. Тоест тези инвестиции или не са били достатъчни, или не са били вложени, където трябва", коментира специалистът.

Липсва обществен консенсус как да се развива ВиК секторът, отбеляза д-р Ивайло Касчиев. Специалистите недоволстват от ниските доходи и не са доволни, когато цената се повишава, искат по-висок процент, от друга страна потребителите не искат те да се вдигат, защото качеството на услугата не е добро.

"Сега стигаме до обратния казус, при който цените се намаляват на някои места поради неизпълнение на изискванията, отново имаме недоволство - от една страна ни плашат и операторите, и синдикатите с водни кризи, с фалити, включително заплашват да дават Комисията на разследване на прокурор, защото изпълнява законовите изисквания, от друга страна потребителите пак са недоволни - там, където условията са изпълнени, ни се казва, че цената не трябва да се вдига, защото сме в условия на пандемична криза", каза Ивайло Касчиев.

По думите му се вижда, че качеството на услугата не се подобрява, ние сме с най-високо ниво на загуби в ЕС. Повечето от тези ВиК дружества са държавни оператори и е необходимо нещо в тяхната организация, работа и контрол да бъде променено.