Скептицизмът в част от обществото за присъединяването ни към еврозоната и притесненията на хората за техните спестявания могат да се преодолеят като се говори повече и повече по темата. Но това трябва да се прави от експертите, а говоренето сега е повече политическо и това разделя обществото, подчерта в предаването на БНТ "Денят започва" Бойко Таков - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

Според него е важно обществото да бъде добре информирано и да разбере ползите от присъединяването към еврозоната.

"Нашето присъединяване към еврозоната е ангажимент, който ние вече сме поели. Затова въпросът не е дали, а кога ще се случи това. В нашето общество залитаме в крайности - или е много добро, или много лошо, което никога не е така. Приемането на еврото има и плюсове, има и своите минуси и евентуални рискове", посочи той.

Затова на 9 декември Агенцията за насърчаване на МСП, КРИБ и Dir.bg организират финансова конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности". Представители на различни министерства, бивши финансови министри, представители на банките в Хърватия, Нидерландия и Словения ще дебатират за ползите и рисковете от българското присъединяване към еврозоната. Конференцията ще бъде открита от вицепрезидента Илияна Йотова, а Бойко Таков ще бъде сред говорителите в дискусията за увеличаване на доходите и ползите за бизнеса. В нея ще участват още Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара, Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет, Петя Димитрова, изп. директор на Пощенска банка. Модератор ще бъде уважаваната София Касидова, ръководител на екип за стратегическо развитие, пазари и икономически анализи в ББР, зам.-министър на икономиката (2001-2003).