Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за пакета за възстановяване от коронавирус на маратонската си среща от 4 дни и 4 нощи в Брюксел. Споразумението е факт след дни на понякога остри дискусии относно спасителния пакет от трилиони евро, отбеляза "Евронюз".

Председателят на Европейския съвет Чарлз Мишел просто туитна "Сделка!", Докато френският президент Еманюел Макрон заяви, че това е "исторически ден за Европа".

Във вторник рано сутринта държавните и правителствени ръководители на страните членки достигнаха до значителен пакет на стойност 1,82 трилиона евро - за възстановяване от пандемията и за многогодишен (до 2027 г.) бюджет (повече от 1,074 трлн. евро). За сравнение бюджетът за периода 2014-2020 г. беше 959 милиарда евро.

Сделката дойде след дни на ожесточени дискусии за спасителния пакет от трилиони евро.

Одобрен е фондът за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, който ще бъде разпределен като субсидии и заеми, съответно 390 млрд. евро и 360 млрд. евро - след компромис с "пестеливите четири", (сега вече пет) държави - Нидерландия, Австрия, Финландия, Швеция и Дания. Първоначално предложеното разпределение бе 500 млрд. евро грантове и 250 млрд. заеми, което бе поддържано от Франция и Германия.

Предвижда се запазването на отстъпките от бюджетните вноски за Австрия, Дания, Холандия, Германия и Швеция.

На брифинг Шарл Мишел определи сделката като "добра", потвърждавайки, че "Европа е единна и силна". "Това споразумение изпраща конкретен сигнал, че Европа е сила, която е способна да действа". Той уточни, че се предвижда отпускането на бюджетни средства да бъде спирано при заплахи за върховенството на закона, като решенията ще бъдат взимани с квалифицирано мнозинство.

Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен посочи, че отпускането на средства от фонда за възстановяване ще бъде обвързано с изпълнението на препоръките на ЕК за развитието на националните икономики чрез т. нар. европейски семестър. Тя отбеляза, че са направени важни отстъпки в търсене на компромис. Фон дер Лайен изрази съжаление за съкращенията на "модерните политики" в областта на научните изследвания и иновациите.

Рано във вторник австрийският канцлер Себастиан Курц сподели снимка на "пестеливите", като заяви, че окончателният пакет е "добър резултат за ЕС и Австрия".

"Няма такова нещо като перфектен свят, но ние постигнахме напредък", каза френският президент Еманюел Макрон.

ЕС показа своята способност да действа заедно, да поема по необичайни пътища при необичайни обстоятелства и да постига компромиси, заяви германският канцлер Ангела Меркел и изарзи задоволство от резултатите на срещата. "Това е важен сигнал отвъд пределите на Европа, че ЕС, дори и при колебанията в страните членки, е способен да предприеме действия", каза Меркел.

Сега сделката ще трябва да премине през изпитанието "Европейски парламент", който скоро ще свика специално пленарно заседание.

Какво най-общо включва сделката

Ще бъдат въведени нови данъци за покриване на дълга, т. нар. "собствени ресурси" на ЕС. Предвижда се от догодина в ЕС да бъде въведен данък върху пластмасата. Очаква се ЕК да предложи начини за облагане на въглеродните замърсители и търговците онлайн от 2023 година. Изразена е готовност за въвеждане и на нови такси върху паричните преводи.

Отпускането на средствата от фонда за възстановяване (750 млрд. евро) ще бъде съобразно националните данни за брутния национален доход и според изпълнението на националните икономически програми, при следване на препоръките на ЕК по т. нар. европейски семестър (насоки за икономическо развитие). Изплащането на заемите (в рамките на 360 млрд. евро) ще продължи до 31 декември 2058 година. 

Предвижда се 30 на сто от общия бюджет да бъде насочен към цели за опазването на околната среда.

Европейският съвет подчертава важността от спазването на върховенството на закона, е посочено в документа, без да се дават подробности как този въпрос ще бъде обвързан с използването на бюджетните средства.

Министър-председателят Бойко Борисов хвърли малко светлина като съобщи, че се предвижда обвързаността между финансирането от ЕС и върховенството на закона да бъде прозрачен процес, зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво отношение към всички страни по подход, основан на доказателства.

Наред със средствата по оперативните програми, България ще получи от новия бюджет 200 милиона евро за най-слабо развитите райони. За нашата страна се предвиждат също 57 милиона евро за дейностите около закритите мощности в АЕЦ "Козлодуй" със съфинансиране от ЕС до 50 на сто.