Държавната саудитска петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco) информира японската рафинерия Дей Екс Ти Джи нипон ойл енд енърджи ( JXTG Nippon Oil & Energy) за евентуална промяна на доставяния петрол, което породи безпокойство за възможностите на кралството да снабдява с петрол седмица след нападенията срещу съоръжения на компанията, информира изданието "Никей ейжън ривю", цитирано от Ройтерс и БТА.


Арамко не посочва причината за промяната на сорта на петрола, доставян на най-голямата японска рафинерия, от лек на тежък и среден от началото на октомври, пише "Никей", позовавайки се на представители на Дей Екс Ти Джи.

Тези представители предполагат, че на Арамко му трябва повече време да поправи съоръженията за изчистване на продукта от сяра, процес необходим за производството на лек петрол, използван в производството на бензин и леко дизелово гориво, отбелязва вестникът.

Най-малко три танкера, които са товарили петрол в Саудитска Арабия тази седмица за Китай и Индия са получили вместо лек тежък петрол, а повечето клиенти в Азия са помолени да отложат доставките и да променят сорта петрол през септември и октомври, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на източници и данни от Рефинитив (Refinitiv) и Кплер (Kpler).

Нападенията с дронове срещу Абкаик и Хураис, едни от най-големите петролни съоръжения в Саудитска Арабия, предизвикаха пожари и значителни щети, които намалиха наполовина производството на най-големия износител на петрол в света, като дневно се произвеждат с 5,7 милиона барела по-малко.

Отговорност за нападенията поеха йеменските бунтовници хуси, но представител на САЩ заяви, че нападенията са дошли от Югозападен Иран.