Нападенията над петролни съоръжения в Саудитска Арабия предизвикаха най-голямото нарушаване на доставките в абсолютно изражение за последните пет десетилетия. Това твърди Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Съботните атаки ще намалят добива на кралството с 5,7 милиона барела дневно, според изявление на държавната петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco). Все още не се знае колко време ще отнеме възобновяването на производството.

Предишното най-голямо нарушаване (на предлагането на петролния пазар - бел. ред.) в обем 5,6 милиона барела на ден бе при иранската революция през 1979 година.

В процентно изражение иранската загуба бе по-голяма, тъй като тези 5,6 милиона барела възлизаха на 9 процента от световното търсене по онова време, докато саудитският обем е над 5 процента от текущото потребление на петрол, уточнява Ройтерс.

Саудитските власти са решили да не искат от Русия и страните членки на ОПЕК да увеличават добива си в светлината на атаките срещу предприятия на Сауди Арамко в кралството, според публикация на в. "Уолстрийт джърнъл", цитирана от ТАСС.