Новата крайна дата е 12ноември тази година. Това съобщи Управлението по контрола над чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ, цитирано от ТАСС.

Преди това американските инвеститорите имаха разрешение да правят сделки с тези компании до 23 октомври.

На 6 април министерството на финансите на САЩ обяви нови санкции срещу 38 физически и юридически лица от Русия, включително Рособоронекспорт, Руската финансова корпорация и Русал.

Освен за намесата в изборите, Вашингтон обвинява Москва за анексирането на Крим, разпалването на насилие в Източна Украйна, подкрепата за режима в Дамаск и кибератаките.

Включването в санкционния списък означава замразяване на активите в САЩ и забрана за американските граждани да правят какъвто и да било бизнес с тези компании. Първоначално финансовото министерство на САЩ даде срок до 7 май на американските инвеститори, за да се освободят от акции и дългови инструменти на всички компании в списъка, а до 5 юни - да разтрогнат договорите си с тях.

След това на американските инвеститори бе разрешено да правят сделки с Русал до 23 октомври.

Групата Ен+ на Олег Дерипаска е постигнала "съществен напредък" за свалянето на санкциите срещу нея след 6-месечни преговори с финансовото министерство на САЩ, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на Ен+.

Компанията не даде подробности за преговорите, но съобщи, че предстои да се направи още много, за да бъде постигнато официално споразумение.