Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо започна днес срещите с китайските представители с думите, че е "изключително важно" двете най-големи икономики в света да поддържат стабилно икономическо партньорство, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Тя е на тридневна визита в Китай, сред чиито цели е и да стимулира бизнес отношенията, тъй като американските компании се оплакват, че срещат все по-сериозни пречки да правят бизнес в азиатската държава, а Китай остро критикува американските усилия да блокира достъпа му до модерни технологии.

Раймондо изтъкна, че светът очаква САЩ и Китай да поддържат стабилни икономически връзки, тъй като годишната търговия между двете страни възлиза на 700 милиарда долара. "Отношенията ни са сложи и пълни с предизвикателства. Няма как да имаме съгласие по всички въпроси. Смятам, че можем да постигнем напредък, ако сме прями, открити и практични", заяви министърката.

Първата среща на Раймондо в Китай - с министъра на търговията Ван Вънтао, продължи едва два часа. Той изтъква, че търговията между двете държави е важна не само за тях, но и за останалия свят и оцени високо думите на Раймондо, че "харесва търговията с Китай". Ван допълни, че е готов да работи за "създаване на по-благоприятна политическа среда за засилване на сътрудничество между бизнеса с цел укрепване на двустранната търговия и инвестициите по стабилен и предвидим начин".

Раймондо от своя страна изтъкна, че САЩ и Китай са работили през лятото за "създаване на нови работни групи за обмен на информация, които да задълбочат и стабилизират нашите отношения".

Тя обаче настоя, че не може да има дискусия относно наложените износни ограничения, чиято цел е да забавят военното развитие на Китай. "Разбира се по въпросите на националната сигурност няма място за компромиси и преговори", каза Раймондо и допълни, че има много теми, които не засягат националната сигурност.

По време на събитие днес тя показа голямо количество продукти за лични хигиена, произвеждани от американски компании и продавани в Китай, за да изтъкне, че търговията може да процъфтява и извън стоките, свързани с националната сигурност. Раймондо наблегна на факта, че 99 на сто от търговията между двете страни не попада под износния контрол.