Над една трета от оръжията, продадени в света през последните пет години, идват от САЩ, което подчертава ролята на Вашингтон като основен доставчик на въоръжение в глобален мащаб, съобщи ДПА, като се позовава на данни на шведския Стокхолмски международен институт за изследване на мира (SIPRI), оповестени в понеделник.

На САЩ се падат 37 процента от глобалните оръжейни продажби в периода 2016 - 2020 г. Американско въоръжение е било продадено в 96 страни, като половината от него е било за Близкия изток.

В сравнение с предишния период, 2011 - 2015 г., световните обеми в оръжейната търговия през изминалите пет години са били в стагнация.

На второ място по оръжейни продажби е Русия с една пета от световните оръжейни доставки. В сравнение с предишния петгодишен период обаче руските продажби намаляват с 22 процента, главно поради значителния спад във вноса на Индия.

Третият най-голям износител е била Франция с 8 процента, като френската оръжейна индустрия е сключила няколко големи сделки със страни като Индия, Египет и Катар. Списъкът на петте най-големи износителки се допълва от Германия и Китай.

Саудитска Арабия е била най-големият вносител през периода с 11 процента от световния оръжеен внос. Други водещи вносители са Индия, Египет, Австралия и Китай.

Най-високо увеличение на вноса на оръжие в сравнение с предишния петгодишен период е регистрирано в Близкия изток, където ръстът на импорта е с 25 процента, предаде Ройтерс. Саудитска Арабия е увеличила вноса си на въоръжение с 61 процента, а Катар - с 361 процента.

Регионът на Азия и Океания е бил най-големият вносител на тежко въоръжение с общо 42 процента от вноса в периода 2016 - 2020 г. "За много страни в Азия и Океания нарастващото възприемане на Китай като заплаха е основен двигател за оръжейния внос", е заявил Симон Веземан, старши изследовател в SIPRI пред Ройтерс.

Данните на шведския институт не включват лекото оръжие и се основават на публични източници като национални и регионални вестници и специализирани периодични издания, както и правителствени и корпоративни доклади.