Икономиката на САЩ е нараснала с 2% на годишна база за първото тримесечие на 2023 г., съобщиха световните агенции. Това показва третата и окончателна оценка на министерството на търговията, която бе публикувана днес.

Предходната оценка показваше нарастване с 1,3%.

Сравнително силният ръст между двете оценки се отдава на нарасналото с най-бърз от близо две години темп вътрешно търсене.

Въпреки отчетената устойчивост на растежа, той значително се е забавил спрямо 2,6% през четвъртото тримесечие на 2022 г. и 3,2% през третото (юли-септември 2022 година).

Икономиката се забавя в резултат от агресивната политика на Управлението за федерален резерв за овладяване на инфлацията чрез поредица повишения на основните лихви, която започна в началото на миналата година. Председателят на УФР Джером Пауъл не изключи вероятността в рамките на няколко последователни заседания на Управлението да бъде предприето повишаване на основната лихва. 

В същото време УФР обяви, че големите кредитори са преминали годишните стрес тестове. 

Друг индикатор също върви в положителна посока. Молбите за обезщетения при безработица са намалели значително миналата седмица, след като през предните седмици броят им се стабилизира на умерено високи нива, показват данни на Министерството на труда.

Молбите за помощи при безработица са били с 26 000 по-малко през седмицата, приключваща на 24 юни, достигайки до 239 000, съобщи американското трудово министерство.

Икономисти очакваха броят на молбите да продължи да расте и да преминат над 260 000 - ниво, на което се установиха през последните три седмици.

Средният четириседмичен брой на молбите за помощи при безработица, който е по-слабо променлив показател, се е повишил с 1500 до 257 500.

Молбите за помощи при безработица служат като барометър за съкращенията в САЩ през съответната седмица. Като цяло 1,74 милиона американци са получавали обезщетения за безработица през седмицата, приключила на 17 юни, което е било с 19 000 по-малко от предходната седмица.