Петролът поевтиня в азиатската търговия на фона на опасения за търсенето, след като председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ намекна за нови повишения на лихвените проценти, докато търговците очакват официални данни за запасите в САЩ след доклад на индустрията от вчера, който показа неочаквано намаляване на запасите от суров петрол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 20 цента или 0,3 на сто до 76,92 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол отчетоха спад от 19 цента или 0,3 на сто до 72,34 долара за барел..

През предходната сесия цените бяха нагоре, тъй като котировките на царевицата и соята в САЩ достигнаха многомесечни върхове, повишавайки очакванията, че недостигът на реколта по света може да оскъпи производството на биогорива и да увеличи търсенето на петрол.

Пазарът обаче беше предпазлив, тъй като председателят на УФР Джеръм Пауъл в показанията си в Конгреса в сряда потвърди, че целта на централната банка е да ограничи инфлацията като допълни, че още две повишения на лихвените проценти с 25 базисни пункта до края на годината са "доста добро предположение".

По-високите лихвени проценти в крайна сметка увеличават разходите по заеми за потребителите, което може да забави икономическия растеж и да намали търсенето на петрол.

Късно снощи от Американския петролен институт (API), който представлява данните от индустрията, показаха посочи, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели с около 1,2 милиона барела през седмицата, приключила на 16 юни, опровергавайки прогнозите на анализаторите за нарастване от 300 000 барела, допълва Ройтерс.