Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американската икономика "сега е силна" и той не очаква рецесия, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че президентът е казал това ден преди своя реч за икономическата политика в Чикаго.

Байдън говори снощи на частно събитие за набиране на средства в град Чеви Чейс, щата Мериленд.

Днес той ще произнесе реч, посведена на "Байдъномиката" - термин, който помощниците му използват, за да опишат неговата икономическа визия. Президентът участва във все повече политически прояви два месеца след началото на кампанията за преизбирането му.

Коментарът му за рецесията всъщност идва след оповестените вчера заключения от доклада на "Ейч Ес Би Си Асет Мениджмънт" (HSBC Asset Management), дъщерно дружество на банковия гигант "Ейч Ес Би Си" (HSBC).

Очаква се икономиката на САЩ да се свие през четвъртото тримесечие, след което ще последва "година на свиване и рецесия в Европа през 2024 година", прогнозира британският инвестиционен мениджър, цитиран от Си Ен Би Си и БТА.

Докато фискалната и паричната политика не са в синхрон с пазарите на акции и облигации, предупрежденията за рецесия в много икономики "мигат в червено", предупреждават експертите.

Макар и някои части от икономиката да са останали устойчиви досега, балансът на рисковете "клони към значителна опасност от рецесия". Тези процеси в Европа изостават от темпото си в САЩ, но на макрониво като цяло перспективата е подобна, коментира Джоузеф Литъл, глобален главен стратег в "Ейч Ес Би Си Асет Мениджмънт".

"Вече сме в лека рецесия по отношение на печалбите и корпоративните неизпълнения също започнаха да се увеличават", добавя Литъл.

По думите му има и положителни сигнали, каквито се явяват очакванията, че високата инфлация може да намалее относително бързо. Това ще създаде възможност за спад на лихвените проценти.

Въпреки политиката за увеличение на лихвите, възприета от централните банки, и очевидната устойчивост на инфлацията, особено основната, в доклада се посочва, че се очаква Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да намали лихвите си преди края на 2023 г. - ход, който ще последват и Европейската централна банка и "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) през 2024 година.

Според Литъл обаче централните банки няма да могат да намалят лихвите, ако инфлацията остане значително над целевите нива, каквато е към момента в редица големи икономики.

Какви са перспективите

"Перспективите пред рецесията приличат повече на икономическия спад от началото на 90-те години, като основният ни сценарий сочи намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1-2 на сто".

Литъл предположи, че рецесията няма да бъде достатъчна, за да "прочисти" целия инфлационен натиск и следователно развитите икономики ще са изправени пред период на "малко по-висока инфлация и лихвени проценти с течение на времето".

Тъй като Китай излиза от период на строги мерки за борба с разпространението на КОВИД-19, изследователите на "Ейч Ес Би Си Асет Мениджмънт" посочват, че високите нива на вътрешни спестявания на китайските домакинства трябва да продължат да подкрепят вътрешното търсене.

Сравнително ниската китайска инфлация предполага по-нататъшно облекчаване на паричната политика и растежът на БВП "трябва лесно да надхвърли" скромната цел на китайското правителство от 5 на сто за 2023 година.

Заедно с Китай, отбелязва Литъл, Индия е основен двигател на макрорастежа през 2023 г., тъй като индийската икономика се е възстановила от пандемията на фона на възраждащите се потребителски разходи и стабилния сектор на услугите.

Потребителското доверие в САЩ

В същото време институтът "Конферънс борд" (Conference board) съобщи, че потребителско доверие в САЩ скача през юни до най-високото си ниво от 18 месеца, тъй като силният пазар на труда продължава да подкрепя икономиката на страната.

Индексът на потребителското доверие в САЩ се е повишил до 109,7 пункта през юни в сравнение със 102,5 пункта през май. Така индексът достига до максимум от януари 2022 г., надскачайки прогнозите на икономистите.

Индексът, отчитащ оценката на потребителите за текущата ситуация на пазара на труда и условията за правене на бизнес, се повиши от 148,9 пункта през май до 155,3 пункта през юни.

Показателят, който обхваща перспективите пред потребителите по отношение на доходи, бизнес и условия на труд през идните 6 месеца, се покачи до 79,3 пункта, докато през май бе на ниво от 71,5 пункта. Числата под 80 пункта често сигнализират за задаваща се рецесия. От "Конферънс борд" отбелязват, че от февруари 2022 г. досега през всеки един от месеците, с изключение на един, индексът е бил под равнището от 80 пункта.

Що се отнася до пазара на труда, през юни 46,8 на сто от американците, участващи в допитването, споделят, че има много работни места, спрямо 43,3 на сто през май.

Икономисти, анкетирани от доставчика на финансова информация "ФактСет" (FactSet), предвиждаха, че потребителското доверие в САЩ ще се повиши далеч по-умерено през юни - до 103,9 пункта.