Президентът на САЩ Джо Байдън нареди вчера да бъдат освободени от стратегическия резерв 50 милиона барела петрол. Надеждите са, че това ще помогне за намаляване на стойността на горивата, действайки в координация с други страни големи потребители на енергия, включително Индия, Обединеното кралство и Китай, предаде Асошиейтед прес.

Американското решение e насочено към световните енергийни пазари, но целта му е също така да се помогне на американците да се справят с по-високата инфлация и повишаващите се цени на бензина преди Деня на благодарността и пътуванията по време на зимните празници. Сега един галон (3,8 литра) бензин струва около 3,40 долара, което според Американската автомобилна асоциация е с над 50 процента повече от преди една година.

"Общите ни действия няма да решат за един ден проблема с високите цени на бензина, но те са важни и ще променят ситуацията", каза Байдън в реч от Белия дом. "Ще е необходимо време, но не след дълго, когато зареждате, ще видите намаляване на цената на бензина", увери той.

Пускането на пазара на количества от резерва ще започна през втората половина на декември.

Пазарите очакваха новината, но според някои експерти това е временно решение, което няма да доведе до дълготрайно понижение на цените.

Малко преди САЩ да обявят решението си, Индия съобщи, че ще освободи 5 милиона барела от стратегическите си резерви. Британското правителство потвърди, че ще пусне от запасите си до 1,5 милиона барела. Такива действия ще предприемат също Япония и Южна Корея. Но Русия, Саудитска Арабия и други страни от Залива ясно дадоха да се разбере, че ще контролират доставките, за да държат засега цените високи.