Администрацията на Джо Байдън одобри продажбата на оръжия за близо 200 милиона долара на Египет, но се ангажира да упражнява натиск по въпроса за човешките права, след като американски активист спомена за случай на тормоз над семейството му, предаде Франс прес.

Вашингтон е разрешил продажбата на 168 тактически ракети за Египет. Държавният департамент е одобрил продажбата, подложена на преглед на Конгреса, защото Египет продължава да бъде важен стратегически партньор в Близкия изток, допълва БТА.

Новият американски президент обаче обеща да заеме по-твърда позиция по въпроса за човешките права в Египет в сравнение с тази на предшественика му Доналд Тръмп, който бе нарекъл египетския президент Абдел Фатах ас Сиси неговия "предпочитан диктатор".

Адвокат на американския гражданин Мохамед Солтан, който е ангажиран със съдебни дела в САЩ за предполагаемо насилие в египетските затвори, заяви, че полицаи в цивилни дрехи са обискирали домовете на шестима членове от семейството на Солтан и са арестували двама от братовчедите му.

Солтан, който е син на член на Мюсюлмански братя, днес забранена в Египет организация, беше арестуван през август 2013 г., след като Абдел Фатах ас Сиси свали от власт президента ислямист Мохамед Морси. След две години Солтан беше освободен и експулсиран към САЩ, след като се отказа от египетското си гражданство. В САЩ Солтан започна съдебни дела срещу Египет в местен съд и миналия месец сътрудничи с членовете на Конгреса за създаване на парламентарна работна група за насърчаване на човешките права в Египет.