Китай проучва дали може да навреди на американските доставчици за отбраната на САЩ, като ограничи износа на редкоземни полезни изкопаеми, които са съществено значение за производството на бойните самолети Ф-35 и на различни други напреднали оръжейни технологии, съобщава в понеделник "Файненшъл таймс".

Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай е предложило през миналия месец проект за контрол върху производството и износа на 17 редки земни полезни изкопаеми, допълва БНР. Втората по сила световна икономика контролира около 70-80% от предполагаемите редкоземни минерали в света.

Индустриални ръководители споменаха, че китайските власти са поискали от тях да оценят колко силно могат да бъдат засегнати корпорациите в САЩ и Европа, заедно с доставчиците за отбраната, ако Китай ограничи износа на редкоземни полезни изкопаеми по време на двустранни спорове.

"Правителството иска да знае дали САЩ могат да имат проблеми със сглобяването на изтребители Ф-35, ако Китай наложи забрана за износ", спомена съветник на китайските власти, който поиска от "Файненшъл таймс" да не бъде назован.

Изтребители като самолетите Ф-35 на Lockheed Martin разчитат силно на редкоземни минерали за важните им части. В доклад на Конгресната служба за изследвания се споменава, че всеки Ф-35 изисква 417 кг запаси от редкоземни изкопаеми.