Лидерът на Обединената консервативна партия (ОКП) Даниел Смит спечели оспорваните регионални избори в провинция Албърта в Канада, сърцето на канадския нефтодобив. Победата на консерваторите вещае ново напрежение с либералния премиер на Канада Джъстин Трюдо по въпроса за зелената политика, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Очаква се победата на консерваторите да повиши още повече напрежението между правителството в Албърта и федералното либерално правителство на Канада, което иска да намали въглеродните емисии с 40-45% до 2030 г.

Това означава значително намаляване и на емисиите в Албърта, най-замърсяващата канадска провинция, в която е съсредоточена цялата нефто-газова промишленост на Канада.

В речта си след победата Смит веднага атакува Трюдо и определи политиката, която кабинетът в Отава води по темата като "вредна".

"Приканвам министър-председателя да спре да води тази вредна политика и да седне на масата на преговорите. Той трябва да работи в сътрудничество с Албърта за изработване на стратегия за енергетиката и емисиите, която да спомага за растежа както на Албърта, така и на канадската икономика", каза Смит пред привържениците си в икономическата столица на Албърта и най-голям град в провинцията - Калгари.

"Като губернатор при никакви обстоятелства не мога да позволя подобна федерална политика да бъде налагана на жителите на Албърта. Просто не мога. И няма и да го позволя", добави тя.

"Си Би Си нюз" прогнозира, че ОКП ще запази властта си в Албърта, но Смит ще разполага със значително по-малка група в регионалния парламент.

Победата на популисткия губернатор е сигнал за още по-голям завой надясно на традиционно консервативната провинция и става факт въпреки поредицата от противоречиви изяви и гафове на 52-годишната Смит, откакто тя стана губернатор на провинцията през октомври.

Така че победата е и голям личен успех Смит, прекарала повече от шест години извън политическия живот на Албърта, след като през 2015 г. не успя да попадне в листите на ОКП за регионалните избори, след като загуби от опонента си за партийната номинация на първичните избори.