Самсунг електроникс (Samsung Electronics) обяви днес, че оперативната му печалба за последното тримесечие вероятно е нараснала с цели 23 процента на годишна основа, подкрепена от силното търсене на чиповете памет, използвани при персоналните компютри и сървърите, тъй като заради пандемията от коронавирус все повече хора работят от вкъщи, предадоха световните агенции.

Южнокорейският технологичен гигант ще публикува по-подробна информация при представянето на финансовите си резултати по-късно през месеца.

Компанията очаква оперативната печалба за периода април-юни да достигне 8,1 трилиона вона (6,8 милиарда долара), посочва Асошиейтед прес. Приходите за тримесечието вероятно са намалели със 7 на сто до 52 трилиона вона (43,6 милиарда долара).

След като отчете увеличение с 3,4 на сто на оперативната печалба през първото тримесечие на годината, Самсунг обяви през април, че очаква през второто тримесечие печалбата да намалее заради пандемията, отразяваща се отрицателно на продажбите на смартфони, телевизори и други продукти.

Анализаторите твърдят, че Самсунг, най-големият в света доставчик на полупроводници, продължава да се радва на стабилно търсене на чипове за персонални компютри и сървъри. Вероятно пандемията принуждава компанията да харчи по-малко за маркетинг заради ограниченията за пътуване.