Поскъпването на петрола е положителен показател за авиокомпаниите, тъй като е доказателство за възстановяване на икономическия растеж, но то ще трябва да се отрази в цените на билетите, заяви генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ- IATA) Уили Уолш, цитиран от Франс прес.

Увеличението на цените според него не би трябвало за забави възстановяването на сектора в краткосрочен и средносрочен план. Очаква въздушният трафик да се възстанови с отмяната на ограниченията за пътуванията, но това би могло в крайна сметка да доведе до спад на търсенето в дългосрочен план, посочи Уили Уолш на телепресконференция.

МАВТ отчита умерен подем на въздушния трафик през септември, но той е спаднал с 53,4 процента спрямо равнището от септември 2019 година (за сравнение - спадът през август 2021 г. е бил 56 на сто спрямо август 2019 година).

През септември този спад спрямо 2019 година е бил 69 на сто в Азия, 50 на сто в Европа и 30,5 на сто в Северна Америка.

Вътрешните полети продължават възстановяването си (-24 на сто за тези две години), докато при международните полети сривът остава голям (-69 на сто).

При въздушните товарни превози растежът продължава и се очаква да продължи, според МАВТ. Те са нараснали с 9 процента през септември спрямо 2019 година.