Инфлацията продължава да държи в хватката си аржентинците. Шест дни преди президентските избори (на 19 ноември), изходът от които е неясен, скокът на потребителските цени през октомври е достигнал близо 143 на сто на годишна основа, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е едно от най-високите равнища в света и оказва тежест върху всекидневието на жителите на латиноамериканската страна, както най-вероятно и върху вота.

На месечна основа инфлацията през октомври се е понижила, макар и относително, до 8,3 на сто спрямо 12,7 на сто през септември. Това се посочва в данните, публикувани днес от Националния статистически институт (Indec).

На годишна основа обаче инфлацията е продължила да нараства до 142,7 на сто спрямо 138,3 на сто през септември, повишавайки допълнително 32-годишния рекорд от предходните месеци.

Аржентина, която е втората по големина икономика в региона след Бразилия, се сблъсква с най-лошата икономическа криза от десетилетия. Около 40% от населението живее в бедност, а надигащата се рецесия е надвиснала над предстоящите в неделя президентски избори.

Все по-голямата ярост на аржентинците изведе на преден план радикалния "аутсайдер" Хавиер Милей, който има леко предимство в социологическите проучвания пред икономическия министър Серхио Маса, кандидат на управляващата перонистка коалиция. Доверието към Маса е разклатено заради неспособността му да овладее инфлацията, отбеляза вчера Ройтерс.