Кризата с горивата в Аржентина се задълбочи днес, след като бензиностанциите около Буенос Айрес останаха без бензин и се образуваха дълги опашки, предаде Ройтерс. Междувременно правителството обяви, че може да спре износа, за да гарантира доставките за вътрешня пазар, а служителите от петролния сектор заплашиха със стачка.

Южноамериканската страна, която е водещ производител на шистов газ и петрол, изпитва недостиг на бензин и дизел от края на миналата седмица заради проблеми с местните рафинерии и липсата на валута, което забавя вноса, допълва БТА.

Кризата подкопава доверието в правителството преди втория тур на президентските избори идния месец между министъра на икономиката Серхио Маса, който е смятан за фаворит, и радикалния либертарианец Хавиер Милей.

"Проблемът не е в липсата на суров петрол, а в това, че рафинериите в страната нямат достатъчно преработвателен капацитет", каза източник от сектора, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите.

"Освен това са необходими долари, за да се плаща за вноса, а централната банка ги няма. Дори когато има внос рафинериите търпят загуби, продавайки под цената, на която купуват", добави източникът.

Аржентинското правителство е фиксирало цена за петрола в страната от 56 долара за барел, която е далеч от международната цена, варираща около 86 долара, в опит да овладее поне частично инфлацията от около 140 на сто.

Икономическият министър Серхио Маса каза през уикенда на петролните компании, че трябва да разрешат кризата с местните доставки до вторник (31 октомври) или правителството ще спре износа на суров петрол от голямото шистово находище "Вака муерта".