В Париж ще работят само пет от 16 метролинии във втория ден на Коледа. В цялата страна всеки втори високоскоростен влак няма да се движи. Продължават стачните действия в транспортния сектор във Франция в знак на протест срещу планираната пенсионна реформа, предаде Франс прес.

По инициатива на синдикатите за Рождество Христово имаше коледни банкети за стачкуващите, за да се повдигне духа им и да се влеят нови сили в стачните действия. Синдикатите освен това връчиха на стачкуващите така наречените чекове за солидарност, сред които и един на стойност 250 000 евро, предаден на стакчуващите служители на френското метро.

На 28 декември се очаква отново протести в различни части на страната. На 7 януари догодина започват серия от срещи между правителството и синдикатите, преди да бъде представен в министерски съвет на 22 януари проектът за реформа на пенсионната система.

Проектът предвижда универсална пенсионна система, така че да бъдат уеднаквени 42-те пенсионни режима в страната. Реформата предвижда и премахването на специалните режими на пенсиониране, при които някои служители се пенсионираха по-рано, сред които тези в парижкото метро.