Още две големи рафинерии на петрол във Франция спряха работа в знак на протест срещу пенсионната реформа на Макрон.

Браншовото подразделение на химическата промишленост в Общата конфедерация на труда реши да спре всички инсталации на френската рафинерия Лавера в Буш-дю-Рон, информира в. "Фигаро". Това се случва в рамките на мобилизацията срещу пенсионната реформа в цяла Франция.

Досега снабдяването със суровини и производството на течни горива беше осигурено в седем от общо осем рафинерии, които бяха само блокирани от стачкуващите. Конфликтът обаче може да промени естеството си през следващите дни.

"Процедурите по спирането са задействани, това ще отнеме няколко дни", каза вчера пред радио Франс енфо генералният секретар на браншовото подразделение на химиците Еманюел Лепин. Той добави, че днес ще се проведат общи събрания в още три френски рафинерии и на служителите ще бъде предложено да решат спиране на инсталациите.

Еманюел Лепин предупреди, че ако решението им е положително, това ще означава, че половината от капацитета за производство на горива ще бъде спрян, а другата половина ще бъде осигурена от пристанищни складове. Той обаче добави, че тези складове също стачкуват.

"Дадохме ултиматум на правителството, то не ни чу, така че правим точно това, което обещахме", заяви Лепин. "Нашите искания са за оттегляне на проекта за пенсионна реформа", добави синдикалният лидер, който смята отговорността за кризата да бъде понесена от правителството, отбелязва в. "Фигаро".

Членовете на френския синдикат Общата конфедерация на труда (Се Же Те - CGT) гласуваха в понеделник за спиране на производството в рафинерия "Гранпюи" на петролния гигант "Тотал" (Grandpuits Total).

Решението е взето с "малко мнозинство" сред профсъюзните членове, тъй като служителите в предприятието остават неудовлетворени от плановете на френското правителство за промени в пенсионните планове, предаде Ройтерс.

Рафинерията "Гранпюи" има производствен капацитет от 99 000 барела на ден.