Мерките със сигурно ще действат максимално дълъг период. Това заяви социалният министър Деница Сачева в ефира на БНТ по повод на разхлабването на мерките.

По мярката на 60/40 има средства до края на септември. Мярката в подкрепа на родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година. Различни са времевите периоди на мерките, но при всички положения са до есента.

Мерките обхващат максимално всички бизнеси и ако нещо ще се предвижда отново, то ще бъде от 1-ви април. На този етап трябва да се изчерпят настоящите мерки, допълни социалният министър.

Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60/40 - 800 млн. лева. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80/20. С 30 млн. лева са подклрепени семействата, чиито деца учат дистанционно като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който са учили онлайн.

"По мярката "Запази ме", която е за затворени бизнеси, имаше известно забавяне на средтсвата. То се дължеше на факта, че ние взехме решение директоно да изплащаме средствата на работниците, а не на работодателите. Това увеличи многократно обема на работа, защото кандидастваха около 8000 работодатели за 46 000 работници", обясни Сачева.

В момента безработицата малко се покачва. За месец януари имаме 7%. Вероятно затварянето на различни бизнеси също е довело до освобождаването на служители. На този етап поддържаме безработицата в нива 7-7,5%, отчете Деница Сачева.

Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически, а са плод на това, което чуваме от медицинските специалисти, категорична е Сачева.

Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти. По отношение на образованието и учениците със сигурност имахме консенсус. По отношение на отварянето на ресторантите изцяло сме следвали това, което сме получили като препоръка от Оперативния щаб, коментира Сачева.

На този етап имаме договорка, че отварянето на ресторантите ще се случи от 1-ви март. Част от тях държат това да се случи по-рано, но все още няма достатъчно доказателства от страна на медицинските специалисти, че това може да стане, уточни Сачева.