Световният дълг е по-голям и поражда повече опасности отколкото през периода преди финансовата криза през 2008 година, но опасността от разпространение е по-слаба, сочи проучване на международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's), цитирана от Ройтерс. Експертите й отправят предупреждение за опасността от влошаване на кредитния риск, по-слабата ликвидност на дълговите книжа и намалената защита на инвеститорите.

"Световният дълг се е увеличил с около 50 процента след голямата финансова криза и делът на световния дълг към световния БВП надхвърля 230 процента спрямо 208 процента през 2008 година", отбелязва агенцията.

"Задлъжняването в света със сигурност е по-високо и по-рисково днес, отколкото преди десет години", обобщава Тери Чан, кредитен анализатор в Стандард енд Пуърс и един от авторите на проучването. "Въпреки че ново свиване на кредитирането изглежда неизбежно, не смятаме, че то ще бъде толгова силно, както през световната финансова криза от 2008 до 2009 година", се казва в документа.

Наблюдаваното увеличаване на дълга през последните десет години се дължи главно на напредналите икономики и на китайските компании.

Държавите с развити икономики са увеличили дълговете си с 19,1 трилиона долара, от които 10,6 трилиона само Съединените щати, а 2,8 трилиона - страните от еврозоната.

Задлъжняването на компаниите е нараснало най-вече в страните с нововоъзникваща пазарна икономика, по-специално Китай, където е скочило от две трети до 155 процента от БВП.

Като цяло домакинствата по-скоро са намалили задълженията си, тъй като общата им задлъжнялост представлява 59 процента от световния БВП спрямо 65 на сто през 2008 година. Това намаление се наблюдава в САЩ и в еврозоната, но в Китай показателят се е увеличил.

Анализаторите от Стандард енд Пуърс предупреждават също така, че опасността от дефолт, останала по-скоро слаба през последните години, може отново да започне да нараства под въздействието на поскъпването на финансирането и забавянето на световния растеж.

Агенцията вече вижда възможност от 20 до 25 на сто за риск от рецесия в САЩ спрямо 15-20 на сто миналата година.