Средно със 100 лева ще се увеличи сметката за парно и топла вода на годишна база на домакинство, което живее в жилище до 70 квадрата и използва услугите на Топлофикация, отбелязва БНТ.

Парното и топлата вода ще поскъпнат с между 2 и 9% от 1 октомври, стана ясно след открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличението на цените е второ за този сезон след това от 1 април. Така истинската цена на топлоподаването ще е с до 23% по-висока от миналогодишния сезон.

Енергийният регулатор обаче твърди, че решението за поскъпването е справедливо, защото "увеличението на цената на природния газ за IV тримесечие на 2018 г. ще доведе до съществено увеличение на производствените разходи на дружествата".

Какво ще е увеличението на цената на топлинните услуги

  • за "Топлофикация София" ЕАД - 7,97%,
  • за потребителите в Пловдив - с 8,57 %,
  • в Плевен - с 4,66%,
  • в Бургас - с 4,88%,
  • във Варна - с 2,28%,
  • във Велико Търново - с 4,39%,
  • във Враца - с 6,32%,
  • в Разград - с 5,35%.

За потребителите на услугата в Русе, Перник, Сливен и Габрово промяна в досегашната цена няма да има, тъй като топлофикациите в тези градове работят на въглища, а не на природен газ, съобщи КЕВР.

За година парното поскъпна най-много в Бургас - с 22.8%, в Плевен - 22.5%, в София - 16%, в Пловдив - 8.5%, Враца - 7.2%.

Как Иванов отговори на Манолова

Председателят на регулатора Иван Иванов обясни, че предлаганата сега цена на парното и топлата вода в София е по-висока в сравнение с 2015 г., тъй като от 2015 г. до 2018 г. "Топлофикация - София" е направила значителни разходи за модернизация и е подменила турбини на обща стойност 60 млн. лева. Това са инвестиционни разходи, които не могат да не бъдат признати, защото с тях се подсигурява подаването на топлоенергия на потребителите, коментира председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, цитиран в съобщение на комисията.

Той припомни още, че до 2015 г. хората са заплащали т. нар. "данък социално спокойствие" и при повишаването на цената на природния газ цената на топлинната енергия в големите градове е била изкуствено задържана. Това обаче е ставало за сметка на цената за електроенергията, заплащана от цялото население и от бизнеса.

Така Иванов отговори на упрека на омбудсмана Мая Манолова, че в доклада не се съдържат достатъчно мотиви за предлаганите нови цени. По време на обсъждането тя изтъкна, че когато природният газ е поевтинявал, регулаторът не е намалявал цените на топлинната енергия. Манолова постави и въпроса защо през 2015 г., когато цената на природния газ е била сходна със сегашната, цената на топлинната енергия в София е била с близо 20 на сто по-ниска.

КЕВР не предвижда увеличение на цената на електроенергията от 1 октомври т.г. КЕВР е отчела наличието на допълнителни средства, събрани от Фонда "Сигурност на енергийната система", с които става възможно да бъде запазена в сегашния й размер цената "задължение към обществото".

Окончателните решения на КЕВР за пределните цени в сектор "Топлоенергетика" през ІV-то тримесечие и за цената на електрическата енергия за регулирания пазар ще бъдат взети на закрити заседания на регулатора на 1 октомври.