Не бива да се очаква сериозен спад в цените на бензина и да се правят паралели с 20-30 години назад във времето. Това каза пред БНР Руслан Стефанов от икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Той коментира тенденциите на падане на цените и глобално свиване на потреблението заради коронавируса.

"Не можем да очакваме, че когато петролът достигне до нива от началото на 90-те години, то и цените на бензиностанциите ще се върнат към тези нива", каза той и прогнозира, че не предстои успокояване на цените в краткосрочен план.

"Най-големите печеливши от сегашната ситуация са страните от Азия, при които възстановяването на икономиката тръгва най-рано и имат възможност да ползват евтин ресурс. Страните от Африка и Южна Америка ще бъдат по-затруднени", посочи още Стефанов.

"За Европа това е глътка въздух, макар в много неподходящ момент. Като нетен вносител на енергия България също ще има изгода от това намаление на цените. Икономиката не може да се възползва от това в момента, тъй като на практика не работи и няма търсене поради пандемията с коронавируса", отбеляза експертът.

"С "перфектната буря" на COVID-19 и спада в търсенето на петрол има много малка вероятност да се успокоят пазарите, поне докато трае изключително голямата несигурност", заяви още експертът.